Automata kapcsolók a környezettudatos otthonért

Otthonunk kialakításában egyre nagyobb szerepet kap a környezettudatos gondolkodás. A fenntartható, energiatakarékos szemlélet a világítás megtervezésében is a korábbi évtizedeknél hangsúlyosabban van jelen. Ezt a szemléletet nem csak a fényforrások elhelyezésekor és a korszerű, energiatakarékos lámpák beszerzésekor érdemes szem előtt tartanunk. Akkor is környezettudatosan kell gondolkodnunk, amikor már aktívan használjuk az így kialakított világítást.

dark-2583784_640.jpg

Korábbi cikkeinkben már szóltunk arról, hogy milyen fontos a helyi világítás megfelelő használata, és mikor érdemes a rejtett helyett közvetlen fényt használni. Mindezek mellett pár egyszerű technikai megoldás is segítheti a környezettudatosságot: érdemes időzítő kapcsolókkal és érzékelőkkel szabályoznunk a világítást.

Évekkel ezelőtt még kizárólag a lámpakapcsolókkal tudtuk irányítani a mesterséges fényeket. Ha valaki elfelejtette lekapcsolni a lámpát, akkor az bizony akár napokig is világított. Aki aktívan tesz-vesz az otthonában, tudja, milyen macerás tud lenni a lámpák folyamatos fel-le kapcsolgatása. Ráadásul, ha elég tudatosan gondolkodunk, még arra is figyelnünk kell, melyik típusú lámpát szabad gyakran fel-le kapcsolgatnunk, és melyiket (pl. fénycső) érdemes inkább hosszabb időre folyamatosan égve hagynunk.

Szerencsére ma már mindenféle technikai megoldás segítheti a világítás vezérlését. Az egyre okosabbá varázsolható otthoni világításban érdemes kihasználni ezeket a lehetőségeket:

Időzítő kapcsoló

Ezzel pontosan beállíthatjuk, milyen időszakban világítson a lámpa, így éppen annyi energiát fogyasztunk, ami szükséges. Hasznos segítség, hiszen így már nem felejtjük el pl. a terrárium vagy akvárium fényeit felkapcsolni, és nem marad éjszakára felkapcsolva az esti hangulatvilágítás sem. Ha elutazunk otthonról, egy jól beállított időzítővel akár az „otthonlétet” is eljátszhatjuk, és ez a betörőket is elriaszthatja.

Érzékelő

A különböző mozgás- és fényérzékelők rendkívül kényelmessé tehetik a világítást. A mozgásérzékelőkkel éppen ott és annyi ideig világítunk, amíg szükség van a fényre. A fényérzékelők pedig sötétedéskor automatikusan bekapcsolják a fényt, és világosban pedig automatikusan kikapcsol a világítás.

A közeli jövő pedig az intelligens világításvezérlésé, ahol az okos otthonokban már nem csak fel-le kapcsolódnak a fények, de a fényerő és a világítás színhőmérséklete is az igényeinkhez igazítottan automatikusan változik.

 

Kíváncsi vagy arra is, mi történik az elromlott, lecserélt lámpákkal? Kövesd Facebook oldalunkat és mindent megtudhatsz a lámpahulladékok szelektív gyűjtéséről és kezeléséről.