Rejtett vagy közvetlen fényeket válassz?

A világítástechnikai termékek kínálata az utóbbi évtizedekben óriási változáson esett át. Szinte napról napra jelennek meg új termékek és megoldások a piacon. A LED-ek elterjedése katalizátorként hatott a világítás fejlődésére, hiszen egyre változatosabb megoldásokat kínál a mesterséges fény kialakítására.

house-2609712_640.jpg

Az utóbbi évtizedekben egyre jobban elterjed a rejtett fények használata az otthonok és a középületek, munkahelyek hangulatos kivilágítására. Ezekben az esetekben a lámpatestek nem közvetlenül bocsátják a fényt a megvilágítandó felületre, hanem valamilyen belsőépítészeti elem mögött rejtve marad a fényforrás, és a fény többszörös visszaverődéssel lép be a térbe. Az ilyen világításnál csekély helyre van szükség, bárhová beépíthető, bármilyen stílushoz passzol, így igen kedvelt megoldássá vált.

Vajon minden helyzetben érdemes rejtett fényeket alkalmazni?

A lámpák, színek, formák sokasága gyakran arra csábít, hogy az általuk teremthető hangulat legyen az elsődleges szempont a világítás megtervezésénél. Pedig a mesterséges fények kialakításánál a legfontosabb, hogy minden tevékenységünkhöz optimális látási viszonyokat (megfelelő fényerősséget és fényminőséget) tudjunk teremteni.

A rejtett megoldások lágy fényt adnak, sejtelmes hangulatúvá és látványossá teszik a belső tereket. De nem szabad elfelejteni, hogy ezek hatásfoka óhatatlanul kisebb, mint a közvetlen világításoké. Megfelelő légkört teremtenek a társalgáshoz, tévénézéshez vagy éppen a pihenéshez, mivel a tompított világítás lehetővé teszi a nyugodtabb cselekvést, a kikapcsolódás.

Sok esetben azonban nem ilyen munkát végzünk a rejtett fényekkel hangulatossá varázsolt belső terekben.

Koncentrált munkához, olyan tevékenységekhez, amikor közelre nézünk (pl. olvasás, írás, kézimunkázás), a legtöbb esetben világosra, közvetlen fényre van szükség. Ezért fontos, hogy a rejtett fények mellett a közvetlen fényt adó lámpákról se feledkezzünk meg a tervezés során!

A közvetlen fények sokszor gazdaságosabbak is, mint a rejtett fények, hiszen a koncentrált tevékenységekhez a nem használt terek felesleges megvilágítása helyett a megfelelő fényt éppen a megfelelő helyen biztosítják számunkra.