Kapcsold fel a kislámpát!

Életünk nagy részét ma már zárt terekben töltjük. Számtalan tevékenységet végzünk olyan helyeken, ahol mesterséges fényforrások biztosítják a világítást.

Ha csak egy általános példát nézünk: van, amikor otthonunk nappalijában beszélgetünk, olvasunk, írunk vagy tévézünk, de olykor pihenünk, kézimunkázunk vagy éppen szerelünk valamit.

 

kislampa.jpg

Természetes, hogy ez a sokféle elfoglaltság más és más világítási igényt kíván, amit a szoba központi világítása (pl. egy középen elhelyezett csillár) nem, vagy csak gazdaságtalanul képes kielégíteni.

Ezért fontos, hogy belső tereink világításának kialakításánál a decentralizálás elvét alkalmazzuk: a helyiségben kialakított kisebb zónákban egyedi helyi világításokat, fényszigeteket helyezzünk el.

Milyen igényeket kell kielégítenie a jól működő helyi világításnak?

  • megfelelő erősségű és fényeloszlású világítást adjon az ott végzendő tevékenységhez
  • ne zavarja kápráztató hatással azokat, akik a szobában vannak
  • az általános világítástól függetlenül lehessen felkapcsolni és vezérelni

A legjobb, ha már az otthonunk berendezésekor tisztában vagyunk vele, hol milyen tevékenységet fogunk végezni (pl. olvasósarok, dolgozóasztal, konyhai munkapult), és ennek megfelelő helyi világítási megoldásokat választunk. De egy-egy váratlan, új helyzetben is könnyen kialakíthatjuk a helyi világítást, hiszen sokféle mobil fényforrás (állólámpa, kislámpa, fejlámpa stb.) közül válogathatunk.

 

Források:
Arató András – Dr. Borsányi János – Klinger György – Dr. Kovács Károly – Molnár Károly Zsolt – Nádas József – Dr. Vetési Emil: Innovatív világítás