Az olajlámpák elterjedése

A világítás történetéről szóló sorozatunkban korábban már elmeséltük, melyek voltak az első világító eszközök, és hogyan terjed el a gyertya használata. A korszerű világítás következő lépcsőjét az olajlámpa jelentette.

Már az ókorban használták ezt a hordozható lámpatípust, de a középkorban kapott nagy szerepet az emberek életében. Működése és formája azóta is szinte változatlan. Az olaj lehetett olíva- és szezámolaj, halolaj, méhviasz vagy bálnazsír. Az olajtartály általában fémből készül, az ebbe lógó kanócot egy formás üvegbúra védi a széltől és az esőtől. A láng magassága, és ezzel a fény erőssége már szabályozható. Ennek a lámpatípusnak a hátránya az olaj kellemetlen szaga volt. Ez lehetett az első világítástechnikai tömegtermék.

kerosene-lamp-1202281_640.jpg

Ahogy a városokban egyre nőtt az emberek igénye arra, hogy sötétben is tudjanak közlekedni az utcákon, felmerült az igény a közvilágításra. Az első rendszeres utcai világítást 1558-ban építették ki Párizsban. Az utcai olajlámpák hamar elterjedtek Európában. Bécs utcáit már 1689-től oszlopokra szerelt négyszögletes olajlámpák fényesítették.

A török uralom miatt azonban hazánkban csak jóval később valósult meg a közvilágítás. 1777-ben Budán a várban gyulladt ki az első olajmécses, amelynek még bádog háza és kócból sodrott kanóca volt, így igen gyengén világított. Majd 1790-ben Pesten is kigyulladtak az első repceolajlámpák.

A közvilágítás működtetésére megjelent egy új szakma: a lámpagyújtogatók létrával járták sorba az utcai fényforrásokat, hogy alkonyatkor felgyújtsák, majd reggel eloltsák az utca fényeit.

Egy hosszú rúd végére rögzített, borszeszlánggal átitatott kanóccal dolgoztak, munkájuk igen veszélyes volt.

A petrolkémia fejlődése később lehetővé tette, hogy az olajat egy jóval magasabb hőfokon égő folyadékra, a kőolajszármazék petróleumra cseréljék. A petróleumlámpa már sokkal nagyobb intenzitású, fehér fényt adott.

 

 

Források:

Dr. Siklós Kata: Legyen világosság! Avagy a feltalálók szerepe a világítástechnika fejlődésében

Puskás Ferenc: A világítástechnika története

http://www.historyoflighting.net/

Közvilágítás története