Úton az egészségesebb épületek felé

Miért fontos a beltéri környezetminőség?

Ezzel a témával foglalkozott a 2022. szeptember 21-én megrendezett online webinárium az EVIA (European Ventilation Industry Association), a LightingEurope és az eu.bac (European Building Automation and Controls Association) szervezésében. A rendezvény és a meghívott szakértők célja, az volt, hogy kiemelje a beltéri környezetminőség (Indoor Environmental Quality – IEQ) fontosságát az európaiak egészsége és jóléte szempontjából. Az Európai Fenntartható Energia Hete keretében rendezett panelbeszélgetésen a kutatóközösség, az európai intézmények és nemzeti szervezetek képviselői mellett az egészségügy és az energia szektor szakértői osztották meg nézeteiket.

A beszélgetés fő megállapításaként megfogalmazták, hogy ezen a téren holisztikus szemléletre van szükség, vagyis nem lehet a különböző területek érdekeit izoláltan kezelni. A karbonsemlegesség, energiahatékonyság vagy a belső környezet minőségének javítása együtt kell, járjon a megfelelő technológia, szakmai ellenőrzés és automatizálás támogatásával. Az EU-s klímacélok elérésében fontos szerepe van a beltéri környezet javításának, hiszen Európában az üvegházhatású gázok kibocsátásának 40%-ért épületeink a felelősek.

A „Why indoor environmental quality (IEQ) matters: towards healthier buildings” panelbeszélgetés angol nyelvű összefoglalója ezen a linken található.

A webinárium teljes egészében visszanézhető a képre kattintva:

evia202211.jpg

Továbbra is érdemes követni az Electro-Coord Magyarország oldalait: a Lámpahulladék Facebook oldalátInstagram oldalunkat és http://electro-coord.hu/ honlapunkat.