Szelektáld lámpahulladékod az Európai Hulladékcsökkentési Héten!

Már javában zajlik az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelynek idei kiemelt témája:

„Nyisd ki a szemedet és csökkentsd a szemetet!”

Ennek keretében most összefoglaltunk neked minden fontos információt arról, hogyan és miért szelektáld a lecserélt izzókat, fénycsöveket és lámpákat.

ehh1.png

A leselejtezett fényforrások és világítótestek speciális kezelést igényelnek.  A kompakt fénycsövekben, egyenes fénycsövekben és az úgynevezett gázkisüléses elven működő lámpákban nagyon csekély mennyiségű higany található (átlagosan 1-2 milligramm), ezért a lámpahulladékot veszélyes hulladékként kell kezelni. A higany a használat során nem jelent veszélyt, azonban jelentős számú (több ezer db) fénycsövet összegyűjtve a nem szakszerű kezelés már veszélyt jelenthet a környezetre vagy az emberi szervezetre. A lámpahulladék a kommunális hulladékba kerülve és a levegőbe jutva egészségkárósító hatású. Ezért kell ezt az anyagot a hulladékkezelés során elkülöníteni.

Miért érdemes neked is szelektíven gyűjtened a lámpahulladékod?

  • Egyszerű: 14 ezer ponton összesen 20 ezer gyűjtőedényben tudod leadni az elhasznált fényforrásokat.
  • Hatékony: A begyűjtött mennyiség 83-89%-át újrahasznosítjuk.
  • Fenntartható: Az újrahasznosítás során kapott üveg és fém másodlagos nyersanyag felhasználásával energiatakarékosan lehet új terméket előállítani.

ehh2.png

Nem is gondolnád, hogy naponta akár több gyűjtőpont közelében is megfordulsz.

  • Kiégett az izzó és újat kell venned? A barkácsáruház vagy világítástechnikai szaküzletben, ahol új lámpát, izzót vásárolhatsz, ott biztosan le is adhatod a lámpahulladékot! Induláskor ne hagy otthon az elromlott izzókat sem!
  • Épp a heti vagy havi bevásárlást tervezed? Tedd be a bevásárlószatyorba az összegyűjtött lámpahulladékot és dobd be a közeli hiper- vagy szupermarketben kihelyezett szelektív gyűjtőbe!
  • Programot tervezel az egyik plázában? Ott is megtalálod a lámpahulladék gyűjtőedényeket.
  • De ha csak pár apróságért indulsz az egyik hazai élelmiszerlánc közeli üzletébe, oda is magaddal viheted a kiégett izzókat.
  • Természetesen bármikor elviheted, és ingyen leadhatod a használt fényforrásokat a hazai hulladékudvarokban, és a lakóhelyeden szervezett lakossági e-hulladék begyűjtési akció keretében is.

Ha ennél többet szeretnél tenni környezetünkért, és munkahelyeden, vállalkozásodban, intézményednél szeretnéd a jövőben szelektíven gyűjteni a lámpahulladékot, erre is van lehetőséged. Kövesd a korábbi cikkünkben bemutatott lépéseket, és hamarosan saját lámpahulladék-gyűjtő edénnyel zöldítheted a szervezetet:

ehh3.png

Magyarországon a lámpahulladék begyűjtésének és kezelésének koordinációját az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. látja el. Az országos hálózat kiépítése 2005 második felében kezdődött, akkor nyolc tonna leselejtezett fényforrás gyűlt össze a gyűjtőedényekben. Napjainkban évi 550 tonna begyűjtését és kezelését végzik el, ami a forgalomba hozott lámpamennyiség 65%-nak felel meg.

A hazánkban elérhető, több mint 14.000 használt fényforrás gyűjtőpont jelentős részét az Avarem Kft. kezeli. Mára már közel 9000 partnertől naponta 6-10 jármű végzi a begyűjtéseket szakboltokból, hipermarketekből, barkácsáruházakból és különböző intézményekből (iskolákból, állami intézményekből, sportlétesítményekből).

A használt fényforrásokat a raktárba érkezésükkor mérlegelik, és begyűjtési helyszínre bontva, hulladék fajtánként válogatják a beérkező anyagot, ami ezután ideiglenes raktárba kerül, majd átcsomagolást követően jutnak el a feldolgozó üzemekbe.

ehh4.png

Hazánkban a 2012-ben átadott mezőkovácsházi feldolgozóüzemben automatizált technológiával történik a 60 cm-nél hosszabb fénycsövek feldolgozása.

Az összegyűjtött lámpákat beadagolják a buravég-levágó egységbe, ahol a lámpák mindkét végét leválasztják. Az ekkor elkülönített lámpavégek vas és alumínium hulladékként gyűjtőkonténerbe kerülnek.

A következő lépésben a búratesteket kifújják és az így keletkezett fényport gyűjtőedényekbe rakják.

Ezt követően a búratesteket a búratörőben törik, koptatják, melynek során az üvegcserép elveszíti maradék veszélyesanyag-tartalmát is.

A tiszta üvegcserép gyűjtőedénybe kerül, majd a fényforrásgyárak üzemeinek üveggyáraiba kerülve alapanyagként használják fel.

Ezzel a folyamattal megvalósul a világítástechnikai termékek teljes körforgása.

ehh5.png

A lámpahulladékok visszagyűjtését és feldolgozását követően hatalmas mennyiségű nyersanyag keletkezik (főleg üveg és fém), amit vissza lehet juttatni az ipari körforgásba.

  • A feldolgozás során összegyűjtött vas- és fémhulladékot fémfeldolgozóknak és kohóknak értékesítik.
  • Az előállított másodlagos üveg nyersanyag üveggyárakba kerül, ahol így jelentős energiát megtakarítva újabb világítástechnikai termékek, egyéb üvegáruk vagy üveggyapot készítésére használják fel.
  • A feldolgozás során elkülönített veszélyes hulladékot környezetkímélő módon lerakóban ártalmatlanítják.

1 kg üvegből kb. 8 darab lámpát lehet készíteni, így az Electro-Coord Magyarország évente több millió új lámpa elkészítéséhez járul hozzá azzal, hogy a kiégett lámpák üvegét visszaforgatják a termelésbe.

Értesülj első kézből a mindennapi szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódó hírekről Facebook oldalunkon!