Este válts melegebb fényre!

Korábbi bejegyzésünkben már szóltunk róla, milyen fontos, hogy a mesterséges világítás kialakításánál a természetes fény jellemzőihez igazodjunk. Szervezetünk napi ciklusához igazodva fontos, hogy a világítás segítse az esti megnyugvást, lelassulást, és felkészítsen az éjszakai pihenésre, regenerálódásra.

warm-1298431_640.jpg

A világítástechnikai szakma a fényforrásokat színhőmérsékletük alapján 3 csoportra osztja: melegfehér (CCT < 3300 K), semlegesfehér (3300 K ≤ CCT ≤ 5300 K) és hidegfehér (CCT > 5300 K) színhőmérsékletet különböztet meg.

A három kategória az emberekre gyakorolt pszichés hatásról kapta a nevét. A kisebb hőmérsékleten (1-2 ezer Kelvin) izzó tárgyak vöröses színéhez pszichésen a „meleg” fogalom kapcsolódik, míg a nagyobb hőmérsékleten izzó fehér vagy kékes színhez a „hideg” fogalmát kötjük.

Mivel a nap folyamán a természetes világítás színhőmérséklete folyamatosan változik, így ehhez érdemes igazítanunk a mesterséges fényforrásokat is. A természetes fény délelőtti éri el a maximumát, majd a színhőmérséklet értéke folyamatosan csökken. Napnyugtakor a természetes világítás már melegfehér.

Ez a visszafogott, meleg fehér fény képes felkészíteni az emberi testet a nyugalmi időszakra, az alvásra. A természetben a lemenő nap fénye jelzi, hogy itt az idő pihenni. Ezt az árnyalatot érdemes a lakásban is elérhetővé tenni. Ezért a hálószobába meleg fehér fényforrásokat tegyünk, melyek 3000K vagy az alatti színhőmérsékletűek. Ez az érték megtalálható a termékek dobozán, így vásárláskor könnyen tudunk dönteni.

Ha életmódunkra az a jellemző, hogy az otthoni lámpákat csak sötétedéskor kapcsoljuk be, akkor minden lámpába érdemes meleg vagy semleges fehér színhőmérsékletű terméket venni. Ez igaz az olvasólámpára is, bár a hidegfehér LED jól világít, de felébreszt.

Ha viszont nappal is gyakran világítanak a lámpák, akkor a legjobb megoldást a modern, a napszakoknak megfelelően változtatható színhőmérsékletű termékek jelentik.

Kövesd híreinket a világítástechnikai iparágat érintő kérdésekről itt a blogon és Facebook oldalunkon! Kommentáld posztjainkat és oszd meg ismerőseiddel az itt olvasott érdekes információkat! 

Forrás:
Human Centric Lighting: Lighting designed to benefit human health and wellbeing
Arató András – Dr. Borsányi János – Klinger György – Dr. Kovács Károly – Molnár Károly Zsolt – Nádas József – Dr. Vetési Emil: Innovatív világítás