A természet ritmusa az ember ritmusa

A Naprendszer és benne Földünk mozgása alapvetően meghatározza a természet ritmusát: ez a nappalok és éjszakák váltakozása. Ez a ritmus szabályozta évezredek óta a bolygón kialakuló életet, ehhez alkalmazkodott minden élőlény szervezete.

A természetes napi ciklushoz igazodva az emberi szervezet hozzászokott, hogy nappal tevékenykedik, és éjszaka a sötétben pihen, regenerálódik. A fényre és a sötétségre is szükségünk van. 

vilagossotet.jpg

A mesterséges fényforrások megjelenése azonban gyökeresen megváltoztatta ezt a rendszert, hiszen lehetővé vált, hogy a sötétben is folytassuk nappali tevékenységeinket. Életritmusunk a múlt században döntően megváltozott, elterjedt az éjszakai aktivitás és munkavégzés. Ma már gyakran ellentétet tapasztalunk a természetes és mesterséges világítás között:

  • nappal kevés vagy túl sok a fény az épületekben
  • éjszaka nagy a fényszennyezés

Egy ilyen jelentős, a természettel szemben álló változás azonban nem jöhet létre következmények nélkül. Ezért a kutatók egyre többet foglalkoznak a természetes napi életritmus felborításának következményeivel. Vizsgálják az alvászavarok, álmatlanság kialakulásának okait, és a hosszabb távon kialakuló depresszió és más betegségek napi életciklusunkhoz való viszonyát is.

Mivel a változást a világítástechnika fejlődése indította el, így a felmerült problémák megoldását is ezen a területen várhatjuk: az emberközpontú világítás jelentheti a választ arra, milyen világítás lesz az emberi szervezet számára optimális a jövőben.

A jelen és jövő világítástechnikai szakemberei ezért azon dolgoznak, hogy

  • az ember a lehető legnagyobb mértékben természetes fényben végezhesse napi tevékenységét,
  • ha nincs elegendő természetes fény, akkor pedig ahhoz hasonló mesterséges fénnyel lehessen azt helyettesíteni.

A blogon megosztjuk olvasóinkkal ennek az új irányzatnak, az emberközpontú világításnak az elméleti hátterét, és figyelemmel kísérjük gyakorlati megvalósításának lehetőségeit.

 

Források:
Tóth Dávid Noel, Dr. Szabó Ferenc: Emberközpontú világításvezérlő fejlesztése
Arató András – Dr. Borsányi János – Klinger György – Dr. Kovács Károly – Molnár Károly Zsolt – Nádas József – Dr. Vetési Emil: Innovatív világítás
Human Centric Lighting: Lighting designed to benefit human health and wellbeing