Ezért fontos a megfelelő szintű, színű és fényeloszlású világítás

Földünk felszínére a napfény változatos minőségben érkezik. Színképi összetétele nem állandó, hanem folyamatosan változik.

A természetes fényre döntő hatással vannak az alábbi tényezők:

  • milyen évszak és napszak van
  • van-e felhőzet
  • milyen az időjárás
  • milyenek a légköri viszonyok
  • milyen földrajzi helyzete érkezik
  • milyen építészeti viszonyok jellemzik a helyet.

cloud-143152_640.jpg

Az így kialakuló természetes világítást nem tudjuk befolyásolni, esetleg árnyékolással tudjuk csökkenteni a fény mértékét. Ha a mesterséges világítást ehhez a folyamatosan változó természetes fényhez szeretnénk igazítani, akkor nem csak irányítanunk kell a térbeli megvilágítási viszonyokat, de a mesterséges fényeket színtani jellemzőikben is a napfényhez hasonlóvá kell tenni.

Ahogy már korábbi cikkeinkben is szó volt róla, az emberközpontú világítás az emberi szervezet számára optimális világítást kívánja megteremteni azzal, hogy az ember alvás-ébrenlét ciklusát szabályozó „belső óra” természetes működését biztosítja. Ennek megfelelően más és más fényeket igénylünk a különböző napszakokban végzett tevékenységeinkhez.

A LightingEurope ábrája szerint az embereknek az alábbi természetes igényei vannak:

  • Reggel és délelőtt hideg fény és magas intenzitás
  • Délután semleges fehér fény és magas intenzitás
  • Este meleg fény és alacsony intenzitás
  • Éjszaka pedig teljes sötétség

fenyszinek.jpg

Szerencsére a világítástechnika fejlődése ma már lehetővé teszi, hogy ennek megfelelő mesterséges fényeket biztosítsunk. A korszerű LED-fényforrásokkal lehetővé vált különböző színképi eloszlású és intenzitású fények kikeverése. Így ma már megvalósítható, hogy ugyanazon a helyen kora reggel élénkítő fényben induljon a nap, délelőtt az aktivitásunkat ösztönző semleges vagy hidegfehér fényben dolgozzunk, majd délután a fény folyamatosan átváltson melegebb színhőmérsékletre, és estére az intenzitása is folyamatosan csökkenjen, ezzel előkészítve az alváshoz szükséges ellazulást.

Kövesse híreinket a világítástechnikai iparágat érintő kérdésekről itt a blogon, és Facebook oldalunkon.

Ossza meg velünk és olvasóinkkal a véleményét! 

 

Forrás:

Human Centric Lighting: Lighting designed to benefit human health and wellbeing

Tóth Dávid Noel, Dr. Szabó Ferenc: Emberközpontú világításvezérlő fejlesztése és alkalmazása ipari környezetben (Világítástechnikai Évkönyv 2016-2017)

Arató András – Dr. Borsányi János – Klinger György – Dr. Kovács Károly – Molnár Károly Zsolt – Nádas József – Dr. Vetési Emil: Innovatív világítás