Az évszázados izzó még mindig világít

A kaliforniai Livermore-ban nagyon óvatosan bánnak a helyi világítással, hiszen a helyi tűzoltóállomáson egy igazi Guinness rekorder, a Centenáriumi Izzó fényét őrzik. Idén már 118 éve világít szinte folyamatosan a képen látható fényforrás.

tuzoltosag.jpg

Forrás: http://www.centennialbulb.org

A világrekorder izzót először 1901-ben csavarták be a tűzoltóállomáson, majd röviddel azután tett egy kitérőt a főépületbe, majd 1903-ban visszakerült a tűzoltóság új épületébe. Működése során szinte folyamatosan világított, csak pár alkalommal hunyt ki a fénye. 1937-ben egy hetes pihenővel vészelte át az épület felújítását, majd 1976-ban költözött a jelenlegi, végleges helyére. Azóta csak egy váratlan áramszünet zavarta meg a működését, ekkor már a világon mindenhol drukkoltak a 9,5 órára elsötétülő villanykörtének, hogy újra működésbe lépjen.

Az ohiói Shelby Electric nevű vállalat által gyártott rekorder szénszálas izzó eredetileg 60 wattos volt, ma csupán 4 watton világít. A helyi tűzoltók rendkívül óvatosan bánnak vele, nem érnek hozzá és le sem porolják. Speciális védelmet kapott a túlfeszültség ellen, és külön dízelgenerátor és akkumulátor áll készenlétben, hogy áramkimaradáskor is tovább működhessen.

izzo_web.jpg

Az izzónak ma már saját honlapja és a rajongói tábora van. Az érdeklődők a fenti képen látható beállításban ezen a webkamerán keresztül félpercenként frissülve láthatják éjjel-nappal a világrekorder fényét.