Milyen tudásra van szüksége ma egy világítástechnikai szakembernek?

A Világítástechnikai Társaság fontos szerepet vállal a hazai szakemberek képzésében. Felkerestük Nádas Józsefet, a társaság alelnökét, az Óduda Egyetem oktatóját, hogy segítsen egy kicsit megismerni a világítástechnikai szakképzést.

nj2.jpg

A Világítástechnikai Társaság alelnökeként hozzád tartozik az oktatás területe. Gyorsan elavul ma a tudás ebben az iparágban?

A villamos szakterületeken egyre gyorsuló ütemben kell új ismeretekre szert tenni, ez igaz a villanyszerelőktől kezdve a tervezőkön keresztül a kivitelezőkig vagy épület-üzemeltetőkig minden részterületen dolgozóra. Az eszközök és a technológiák az idő előrehaladtával folyamatosan korszerűsödnek, mindemellett egyre komplexebb rendszerekben kell gondolkodni, illetve mindent átsző az informatika. A „Smart city”, „Smart home”, ”Smart office” stb. nem a futurisztikus jövő, hanem a ma valóságos igénye, amelyhez ma már rendelkezésre állnak technológiák, berendezések. Ebben a gyorsan változó szakmai közegben a világítástechnikai szakma még egy kiemelkedő, forradalmi változáson is keresztülmegy a LED fényforrásként való alkalmazásával. A LED-eket mindenki ismerte évtizedekkel ezelőtt is, ha máshonnan nem, akkor háztartási eszközök jelzőlámpáiként, távirányítókban. Világítástechnikai hasznosításuk a fehér fényű LED-ek hatásfokának versenyképes szintre emelkedésével csupán 10-15 éve kezdődött, a LED technológia fényhasznosítását tekintve ma már szinte minden fényforrást maga mögé utasít. Ez a robbanásszerű technológiai váltás csak az izzólámpák megjelenéshez hasonlítható, de annál is sokkal gyorsabb. Várható, hogy 2024-ig az EU-ban kevés kivétellel minden régebbi fényforrást kivezetnek a piacról, ezzel párhuzamosan a világ többi részén is túlnyomórészt LED-del fognak világítani.

A Világítástechnikai Társaságban (VTT) 2018-ban szerveztünk először kifejezetten LED-ekre fókuszáló oktatást „Világítástechnikai Szakreferens” képzés keretében. A vártnál sokkal nagyobb számban és szélesebb szakmai körből jelentkeztek, ezért terveink szerint 2019-ben már rendszeresen, évente legalább kétszer tartunk ilyen képzést. Ez a képzés 3 teljes napot vesz igénybe, írásbeli teszttel zárul és oklevelet kapnak a sikerrel vizsgázók. Külön ki kell emelni a villanyszerelőket, akik a Magyar Elektrotechnikai Egyesület aramkapocs.hu oldalán a regisztrált villanyszerelői adatbázisban világítástechnikai végzettségre tekintettel külön kereshetővé válnak, illetve a Világítástechnikai Társaság is nyilvántartásba veszi őket a VTT Ajánlott Villanyszerelői közé.

Hogyan tud segíteni a társaság a szakembereknek abban, hogy ezzel gyorsan fejlődő technológiával lépést tartsanak?

A Világítástechnikai Társaság tervei közt szerepel, hogy a jövőben nem csak a villamos szakemberek számára tart LED-es oktatást, hanem például a bolti eladók részére, akik szintén nagyon kevés autentikus ismerettel rendelkeznek e témakörben, de célcsoport lehet az építészek és belsőépítészek közössége is.

A kétnapos budapesti LED Konferencia a VTT legnagyobb látogatottságú konferenciája, mely nevéhez hűen csak LED-es témákkal foglalkozik. Amikor ezt útnak indítottuk 2010-ben, úgy véltük, néhány év alatt elfogynak az új LED-es témák, lanyhul az érdeklődés, de erre az előadók és a résztvevők is évről-évre rácáfolnak, így 2019-ben már a 10. LED Konferenciát fogjuk tartani.

Szintén széles körű érdeklődés övezi a Közvilágítási Ankét nevű, szintén kétnapos konferenciánkat, a jelentős tradíciókkal bíró eseményen az elmúlt évtizedben slágertémából szinte kizárólagossá vált a LED. Idén a jubileumi 50. Közvilágítási Ankétot fogjuk rendezni Hajdúszoboszlón május 16-i kezdettel. Ez a nap azért is jelentős, mert e nap – többek közt a Világítástechnikai Társaság kezdeményezésére – az UNESCO által meghirdetett Fény Nemzetközi Napja lett, és világszerte tartanak e napon világítástechnikai témájú programokat.

A szélesebb szakmai köröket érintő konferenciák mellett a tudományos igényeket is kielégítő angol nyelvű konferenciával jelentkezik a megújult Lux et Color Vespremiensis minden ősszel, ennek a Magyar Világítástechnikáért Alapítvány a fő szervezője.

A Magyar Mérnökkamara évek óta tart a kötelező továbbképzés keretében világítástechnikai továbbképzést is, melyet szintén a VTT oktatói tartanak.

Az frissen végzett világítástechnikai szakirányos egyetemisták a nyári záróvizsgák után a Borsányi-Lantos Hallgatói Ankét keretében szoktak bemutatkozni, illetve témáikat bemutatni a szakmai közönségnek.

2018-ban a Világítástechnikai Társaság országos tájékoztató kampányának keretében pályázatot írt a ki „Világíts rá!” címmel, melynek tartalma: „Te hogyan hívod fel a figyelmet a lámpahulladékok szelektív hulladékgyűjtésére?” volt. A pályázattal elsősorban a legfiatalabbakat, az általános és középiskolás tanulókat céloztuk meg, akik verssel, rajzzal vagy video spottal pályázhattak. Rendkívül nagy volt az érdeklődés, több mint 100 rajz, több tucat vers és video érkezett. Reméljük e kampánnyal a gyereken keresztül a családjaikhoz és tanáraikhoz is eljutott az üzenet.

Egy frissen végzett szakembernek ma már tisztában kell lennie az iparág környezeti hatásaival. A terméktervezéstől a hulladékkezelésig a teljes folyamatban érvényesülniük kell a környezettudatos szempontoknak. Hogyan jelenik meg ez a témakör a szakképzésben?

Az Óbudai Egyetemen a „Világítástechnikai alapjai” szabadon választott tárgyként bárki számára felvehető, tehát nem csak a szakirányosok juthatnak így korszerű világítási ismeretekhez, és ehhez hasonlóan a „Életciklus elemzés, környezetbarát technológiák” tárgy is szabadon választottként bárkinek elérhető. Ez utóbbi tantárgy szintén a Mikroelektronikai és Technológia Intézet gondozásában van, tehát kifejezetten sok világítástechnikai példán keresztül foglalkozik a témával. Hogy a mi intézetünkben mennyire összetartozik a világítás és a környezetvédelem valamint ennek mekkora hagyománya és jelentősége van, mi sem jelzi jobban, hogy a Kandó Karon egyedül a mi intézetünkben az „Ipari környezetvédelem” kötelező szakirányos tárgy is.

Az Óbudai Egyetemen kívül 10 éve a Metropolitan Egyetemen is oktatok a Környezettervező és Belsőépítész művész képzésben, ahol a hallgatók gyakran csábulnak el a lámpatest tervezésre. Nekik a világítótest egy tárgy is a térben, és a mai hallgató generációnak szerencsére már természetes, hogy nem műanyag fröccsöntő formákban gondolkodnak, hanem elsősorban könnyen újrahasznosítható anyagokból készítenek terméket. Ugyanez megfigyelhető a Rejtő kar Terméktervező hallgatóinál: a lámpatestek sokszor fa vagy bambusz vázzal, papírból, textilből vagy más hasonló anyagból készülnek, a fő probléma inkább az, hogy ezeknek a konstrukcióknak a művészeti és környezetvédelmi szempontokon túl a hőtechnikai, érintésvédelmi és tűzvédelmi szempontoknak, valamint a lámpatest szabványnak is meg kell felelniük.