Lámpahulladék

2020.feb.19.
Írta: ElectroCoord Magyarország Szólj hozzá!

Hallgasd vissza Mindig környezettudatosan sorozatunk új beszélgetéseit

Újabb két érdekes, a világítástechnikai termékek és elektronikai eszközök piacáról szóló interjúval folytatódott a Trend FM rádió Monitor Délutánjában futó interjúsorozatunk.

Mindig környezettudatosan rovatunk január 27-i adásában a XI. LED konferencia alkalmából Nagy Jánossal, a Világítástechnikai Társaság elnökével beszélgetett Érczfalvi András szerkesztő riporter.

A beszélgetésben szó esik:

 • A LED konferencia történetéről
 • a LED-ek előnyeiről és elterjedéséről
 • a világítástechnikai piac kínálatában várható változásokról
 • Budapest közvilágításáról
 • a modern, fenntartható világítástechnikai megoldásokról és
 • a fényforrások kiválasztásánál fontos tudatos vásárlói magatartásról.

Az alábbi képre kattintva honlapunkon visszahallgatható a beszélgetés:

trend_vtt.jpg 

Tovább

Lámpahulladék kvíz - új nyereményjáték Facebook oldalunkon

2020-ban is elindítottuk Facebook oldalunkon kedvelt kvízjáték-sorozatunkat!

3 hónapon keresztül egyszerű kérdésekkel és értékes nyereménnyel várjuk követőinket.

Februári játékunkat EZEN A LINKEN éred el.

Miért érdemes játszani? A kérdés egyszerű, a nyeremény hasznos. :)

nyeremeny03_crop.jpg

Tovább

A jövő fényei - új pályázatra várjuk kreatív ötleteidet!

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. „A jövő fényei” elnevezéssel pályázatot hirdet, melynek célja:

 • irodalmi alkotások (tudományos fantasztikus írások, tudományos szépirodalom, esszé, történet, novella, sztori, elbeszélés), illetve
 • képzőművészeti alkotások (rajz, képregény és egyéb média)

útján felhívni a figyelmet a jövő világítástechnikai jellegű kérdéseire.

A Pályázat a következő kérdésre keresi a választ:

Hogyan fogunk világítani a jövőben?

„A zseni egy százalék ihlet, kilencvenkilenc százalék verejték.” Thomas Alva Edisontól származik ez a mondat, aki számos találmány kiötlője volt. Az izzólámpa feltalálása 4 évig tartott. A legenda szerint a nagy csinnadrattával bejelentett termék nem volt kész, de már dőlt hozzá a befektetők pénze. Mivel az üvegburába helyezett izzószál rendre elolvadt, így 4 éven keresztül hitegetnie kellett a befektetőit, csalt a bemutatókon, lefizette az újságírókat, de mielőtt csődöt jelentett volna, sikerült kifejlesztenie a stabil izzószálat. A legszorgalmasabb feltalálónak tartják, mivel 1093 szabadalom kapcsolódik a nevéhez. Nem mindegyik találmánya teljesen új, néhányat munkatársai ötleteiből fejlesztett tovább. Volt olyan négyéves időszaka, amikor 300 találmányt jelentett be, vagyis ötnaponta egyet.
Várjuk ötleteiteket arra nézve, hogy hogyan fog kinézni a jövő világítása. Ha csak azt kérdezzük, hogy hogyan fogunk világítani az elkövetkező években akkor rögtön rávágjátok, hogy LED-el. De még a LED is tartogat számunkra újdonságokat ezért várjuk válaszaitokat a LED-el kapcsolatban is, a címben feltett kérdésre. De természetesen nem korlátozzuk a világítási lehetőségeket a LED-ekre!
Hogyan valósul majd meg az emberközpontú világítás? Teljes mértékben átengedjük egy digitális vezérlésnek azt, hogy a szükséges fényt előállítsa számunkra? Használunk majd közvilágítást? Vagy csak azt fogunk használni és az otthonaink világítására már nem lesz szükség? Lesznek-e lámpatestek? Mi fogja meghúzni a határvonalat a természetes fény és mesterséges fény használata között? Sok a kérdés és ha csak a közeljövőbe nézünk akkor már sok kérdésre tudjuk a részleges választ. Ha távolabbra akkor már nehezebb választ adnunk. Ebben a pályázatban nincs időhorizont és tárgyi korlát, ha csak a közeljövő világításával és azon belül is csak egy részterülettel foglalkozik a pályázatod akkor azt is fogadjuk és természetesen azokat is, amelyek ma még fizikai képtelenségnek tűnnek.
Engedjétek szabadon a fantáziátokat! Írjátok meg a ti Edisonotokat!
Együttműködő partnerünk a Világítástechnikai Társaság (VTT). A VTT segít nekünk abban, hogy válasszunk majd a jobbra, modernebbre, fenntarthatóbbra, élhetőbbre, magasabb színvonalra törekvő javaslatok közül.
Sok-sok világítástechnikai megoldás már napjainkban is hozzájárul ahhoz, hogy magasabb életminőségen éljünk. A cél most az, hogy további ötleteket, sikeres megoldásokat, modelleket tudjunk azonosítani, mely mások számára is ösztönző, inspiráló, ötletadó lehet.

Két kategóriában lehet pályázni

a, irodalmi alkotás, mely lehet sci-fi (science fiction), azaz tudományos fantasztikus írás, tudományos szépirodalom, esszé, történet, novella, sztori, elbeszélés,
b, képzőművészeti alkotás, mely lehet rajz, képregény és egyéb média.

Nevezési feltételek

Készítsd el a pályázatodat és 2020. április 30-ig add le azt elektronikus formában (pdf és doc) a lampahulladek@gmail.com e-mail címre. Kérjük írd bele pályázatodba adataidat (név, telefonszám, e-mail cím).

Határidők

A pályázati anyagok leadási határideje: 2020. április 30.
A pályázati anyagok értékelése 2020. május 7-ig.
Ünnepélyes Díjátadó Budapesten a Világítás Házában (1042 Budapest, Árpád út 67, 1. em. 6.) 2020. május 15-én 17 órakor.

Mit kapnak a Díjazottak?

Mindkét kategóriában hirdetünk első, második és harmadik díjat.

1. díj 40.000 Ft értékű vásárlási utalvány
2. díj 20.000 Ft értékű vásárlási utalvány
3. díj 10.000 Ft értékű vásárlási utalvány

További információ és elérhetőség

A jövő fényei projektigazgató: Szepesi György, clareokft@gmail.com +36302455345.

A „A jövő fényei” – pályázat részvételi és adatkezelési szabályzata

A „A jövő fényei” – pályázati útmutató

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. gyorsjelentése a 2019-es évről

A lámpahulladék begyűjtése és újrahasznosítása Magyarországon – Budapest, 2020. január 27.

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft., a kiégett lámpákat, izzókat és fénycsöveket begyűjtő és újrahasznosító társaság 2019-ben 556 tonna hulladékot gyűjtött be és hasznosított, ez az értékesített lámpamennyiségnek a 65%-a. A hulladék hasznosítási ráta 86%-os, ami azt jelenti, hogy 476 tonna hasznos üveget és fémet forgattak vissza az ipari körforgásba.

ecm_logo_fbprofile.jpg

Tovább

Vidd magaddal... így lehetsz környezetbarát

A tudatos, környezetbarát mindennapok talán legfontosabb eleme a tervezés, az előre gondolkodás. Ha ügyesen átgondoljuk a napi tennivalókat, és okosan felkészülünk a feladatokra, sok apró lépéssel védhetjük környezetünket.

Mi lehet ennek a felkészülésnek a kulcsa?

Vidd magaddal...

Induláskor szedd össze azokat a dolgokat, amikre szükséged lesz ahhoz, hogy ne csak gondolatban, hanem a gyakorlatban is zöld legyél.

izzok_kosarban.jpg

Tovább

Évindító beszélgetés a Trend FM-en

2020-ban útjára indul az Electro-Coord interjúsorozata a Trend FM rádió Monitor Délután adásában.

A sorozat első részében Érczfalvi András szerkesztő riporter Kovács Bélát, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezetőjét kérdezte a hazai lámpahulladék helyzetéről, a klímavédelem érdekében tett intézkedésekről, a valódi környezettudatosságról és az Electro-Coord idei szemléletformáló terveiről.

trendfm_monitor.jpg

Íme néhány érdekes és hasznos információ a beszélgetésből:

Tovább

Ezt tudtad a fényszennyezésről?

Miközben Budapesten és a vidéki nagyvárosokban sorban szerelik le a köztéri karácsonyi ünnepi díszvilágítást, sok épület továbbra is éjről éjre fényárban úszik, ezzel jelentős fényszennyezést okozva környezetünkben.

Miért baj, ha az ég felé világítunk? Mennyire valós probléma hazánkban a fényszennyezés?

Erről a témáról kérdezte Nagy Jánost, a Világítástechnikai Társaság elnökét az InGreen Magazin 2019. Téli számában.

 20200108_094054.jpg

Tovább

Köszönjük az együttműködést!

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. menedzsmentje fontosnak tartja, hogy az év vége közeledtével köszönetet mondjon a lámpahulladék begyűjtő pontok dolgozóinak és szerződéses partnerei munkatársainak, akik hozzájárulása nélkül nem tudná végezni a lámpahulladék gazdálkodással kapcsolatos tevékenységét.

2020buek.png

Tovább

Kovács Béla, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezetője Pollich János díjban részesült

Kovács Béla kollégánk, aki a világítástechnikai hulladékok visszagyűjtését és korszerű újrahasznosítását koordináló Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. vezetője, a Világítástechnikai Társaság (VTT) december 10-i közgyűlésén magas rangú kitüntetésben, Pollich János díjban részesült.

20191218_102751.jpg

Tovább

Ünnepi fények - mire figyelj?

Tudtad, hogy Budapest utcáit 100 km hosszan díszíti fényfüzér? Ezek mellett pedig még 3000 dekoratív világító karácsonyi szimbólumban is gyönyörködhetünk.

És ez csak a legismertebb, a turizmus számára is kiemelt 7 helyszín díszvilágítása. Ma már a legtöbb fővárosi kerület és vidéki nagyváros ünnepi díszbe öltözik decemberben.

A Viasat3 Trendközelben magazinja a Világítástechnikai Társaság elnökét, Nagy Jánost kérdezte arról, mit tanácsol azoknak, akik saját házukat és kertjüket díszítik ünnepi fényekkel.

Mit javasol a szakember, hogyan világítsunk saját házunk táján?

 • meleg fényeket használjunk
 • megbízható gyártótól vásároljunk
 • éjfél körül kapcsoljuk le a kültéri fényeket, ezzel csökkentve a fényszennyezést
 • hiba esetén éljünk a garancia lehetőségével és próbáljuk megjavíttatni a lámpákat
 • az elhasznált, tönkrement díszfényeket gyűjtsük szelektíven és a legközelebbi lámpahulladék gyűjtő edénybe dobjuk azokat.

Nézd meg a Trendközelben ajánlóját, majd vasárnap 10:55-kor kapcsolj a Viasat3-ra:

A legközelebbi lámpahulladékgyűjtő pontokat könnyen megtalálod az Electro-Coord honlapjának térképes keresőjével.