Lámpahulladék

2021.okt.18.
Írta: ElectroCoord Magyarország Szólj hozzá!

Módosulnak az ECM hulladékkezelési díjai 2022. január 1-től

Tisztelt Partnereink!

Ezúton értesítjük Önöket, hogy 2022. január 1.-től

 a „4v Nagyméretű világítótestek” elektromos és elektronikai berendezés-kategória hulladékkezelési díját 60 Ft/db+ÁFA
és
az „5v Kisméretű világítótestek” hulladékkezelési díját 40 Ft/db+ÁFA mértékre emeljük.

 A „3. Lámpák” berendezés kategória hulladékkezelési díjai változatlanok maradnak,
a Hg-tartalmú lámpák díja 50 Ft/db +ÁFA és
a LED-retrofit lámpák díja változatlanul 40 Ft/db +ÁFA .

ecm-hulladekgazdalkodasi-rendszer.jpg

”Miért kényszerülünk a világítótestek hulladékkezelési díjának emelésére és miért ennyivel?”
Annak érdekében kényszerülünk a világítótest kategóriában a díjemelésre, hogy közép és hosszú távon finanszírozható maradjon a teljes világítástechnika ágazat hulladék kibocsátásának kezelése, elérjük a magyar WEEE rendeletben előírt minimális hulladék gyűjtési és kezelési célértékeket és megfeleljünk a körforgásos gazdaságra vonatkozó jogszabályoknak.

A részletes választ a postai úton és emailben is megküldött levelünkhöz mellékelt pdf dokumentumban fogalmaztuk meg.

Az új szolgáltatási díjakat itt találják meg.

Továbbra is érdemes követni az Electro-Coord Magyarország oldalait: a Lámpahulladék Facebook oldalátInstagram oldalunkat és http://electro-coord.hu/ honlapunkat.

Hide The Pain Harold újra a Trend Fm-en

Újabb interjúval folytatódott Mindig környezettudatosan rovatunk a Trend Fm-en. Érczfalvi András szerkesztő riporter vendége ezen a héten Hide The Pain Harold, a netes mém világsztár, a hétköznapokban Arató András nyugdíjas világítástechnikai szakember volt.

A téma: a világítástechnikai eszközök változatossága, a szabványosítás előnyei, a ledek különleges adottságai és az okos eszközök előretörése.

Természetesen szó esett a világhír és celebség tapasztalatairól is.

A képre kattintva honlapunkon visszahallgathatod a beszélgetést:

trend_arato2021.jpg

Továbbra is érdemes követni az Electro-Coord Magyarország oldalait: a Lámpahulladék Facebook oldalátInstagram oldalunkat és http://electro-coord.hu/ honlapunkat.

A Trendmánia Sóskútról tudósított

 A TV2 Trendmánia magazinműsora 2021. szeptember 18-i adásában az Electro-Coord Magyarország tevékenységéről tudósított, bemutatva a sóskúti telephelyet és az összegyűjtött lámpahulladékok hazai feldolgozásának és újrahasznosításának folyamatát.

2021. szeptember 1.: történelmi változások a világítástechnikában

Még egyszer röviden a 2021. szeptember 1-től érvényes változásokról:

Továbbra is érdemes követni az Electro-Coord Magyarország oldalait: a Lámpahulladék Facebook oldalátInstagram oldalunkat és http://electro-coord.hu/ honlapunkat.

Mindig környezettudatosan - Dr. Vitányi Márton, az Inter-Metal Recycling Kft. ügyvezetője

2021. szeptembe 6-án a Monitor Délután legújabb “Mindig környezettudatosan” adásában Érczfalvi András szerkesztő riporter Dr. Vitányi Mártonnal, az Inter-Metal Recycling Kft. ügyvezetőjével beszélgetett.

Az interjúban szó esett a következőkről:

 • milyen hatékonysággal működik hazánkban a fémhulladékok és az elektronikai hulladékok újrahasznosítása
 • mi a valódi akadálya annak, hogy az újrahasznosítható anyagok nehezen kerülnek vissza a feldolgozási folyamatba
 • miért nem a körforgásos gazdaság a legjobb megoldás a fenntarthatóságra
 • miért lenne jó a visszaváltási díj bevezetése
 • miért kellene és hogyan lehetne a jelenlegi hatalmas fogyasztást csökkenteni

Az interjú visszahallgatható a képre kattintva honlapunkon:

trend_vitanyi.jpg

Továbbra is érdemes követni az Electro-Coord Magyarország oldalait: a Lámpahulladék Facebook oldalátInstagram oldalunkat és http://electro-coord.hu/ honlapunkat.

Itt vannak az új energiacímkék

2021. szeptember 1-jén a világítástechnikai termékeknél is kötelezővé vált az új energiacímkék használata.

A körforgásos gazdaságra való áttérés egyik lépése ez. Ebben a rendszerben a termékeket már eleve úgy tervezik meg, hogy tekintett el vannak azok teljes életciklusára. A fenntarthatóság érdekében fontos célként jelenik meg, hogy az új termékek minél tartósabbak, javíthatók, újrahasználhatók, illetve hulladékká válásukat követően hasznosíthatók legyenek.

Miben más az új címke?

A számos újdonság közül az egyik leglényegesebb különbség a tárgy és hatály vonatkozásában jelentkezik. A korábbi szabályozással ellentétben – amely kétféle típusú energiacímkét határozott meg, egyet a lámpákra és egyet a világítótestekre – az új jogszabály szakítva ezzel a megközelítéssel összesen egyféle címkét rendel a fényforrásokhoz, kiegészítve azzal, hogy a követelmények a fényforrást tartalmazó termékekben forgalomba hozott fényforrásokra is alkalmazandók. A lámpák, a LED-modulok és a világítótestek után tehát a fényt kibocsátó fényforrásokra kerül át a hangsúly.

cimke1.jpg

Az új szabályozás az energiacímke tartalmában és megjelenésében is számos újdonságot hordoz. Az új címke első ránézésre nagyon hasonlít a korábbi, 1998-ban bevezetett formára. Ismét visszatér az „A”, mint legmagasabb (tehát legjobb) energia hasznosítású osztálytól a legalacsonyabb, „G” osztályig terjedő, hétfokozatú skálához. Az új energiaosztályt a fényforrások mai képességét és a következő években várható fejlődését is figyelembe vevő képlettel lehet meghatározni.

A címke kétféle méretben, sztenderd (72x36 mm) vagy kicsi (54x20 mm), ill a jogszabályban definiált színes vagy egyszínű formában jelenhet meg. 

cimke2.jpg

Új elem továbbá az energiacímkében megjelenő QR kód is, amely ez esetben kettős funkciót tölt be. Egyrészt a fogyasztók számára biztosítandó kötelező adatok és információk digitális elérését teszi lehetővé, másrészt a fogyasztóvédelmi hatóságok munkáját segíti. A gyártóknak a jogszabály által előírt tartalmú adatlapban megjelölt paraméterek értékeit fel kell tölteniük az Európai Bizottság által üzemeltetett , EPREL néven működtetett adatbázisba. A sikeres feltöltés után a rendszer által generált QR kódot kell letölteni, és az adott termék energiacímkéjébe beépíteni.

A termékek felelős tervezésének eredménye a z ú j címkéken megjelenített információkon is láthatóvá válik.

Azonban továbbra is biztosítanunk kell, hogy a hulladékká váló fényforrások a lámpahulladékok szelektív gyűjtésével visszajussanak a feldolgozó és újrahasznosító rendszerbe, hogy újra nyersanyagként jelenhessenek meg a folyamatban.

Továbbra is érdemes követni az Electro-Coord Magyarország oldalait: a Lámpahulladék Facebook oldalátInstagram oldalunkat és http://electro-coord.hu/ honlapunkat.

Recolight felmérés készült a lámpahulladékok újrahasznosításáról

Az Egyesült Királyságban működő Recolight 2005 óta végzi a szigetországban a lámpahulladékok begyűjtését és újrahasznosítását. A szervezet most kíváncsi volt arra, milyen arányban sikerül újrahasznosítani az általuk begyűjtött lámpahulladékot.

Milyen egy tipikus lámpahulladék adag újrahasznosítási aránya?

A felmérést a SWEEEP Kuusakoski telepen végezték Sittingbourne-ben, ahol egy átlagos összetételű, 3 tonnás lámpahulladék adag újrahasznosítási arányait vizsgálták. A vizsgálat eredményét az alábbi ábra mutatja:

luminare-recycling-rate_-recolight-press-release-2-700x176.png

Egy tipikus lámpahulladék adag újrahasznosítási aránya 83% felett van.

A jobb oldali részletes adatok mutatják, hogy ebbe a 83%-ba zömében az üveg és fém nyersanyag visszanyerése tartozik. A 14% műanyag sorsa azonban nem az újrahasznosítás volt, hanem égetés során energetikai hasznosítás történt. Már az is jó eredmény, hogy a lámpahulladék feldolgozása során alig 2% került lerakásra. A Recolight szerint ezért a műanyagok terén van a legfőbb tennivaló: ösztönözni kell a gyártókat, hogy a termékekbe minél nagyobb arányban használjanak újrahasznosított műanyagot, ezzel is segítve az anyagok körforgását.

Az angol nyelvű beszámoló itt olvasható.

Továbbra is érdemes követni az Electro-Coord Magyarország oldalait: a Lámpahulladék Facebook oldalátInstagram oldalunkat és http://electro-coord.hu/ honlapunkat.

Interjú Dr. Poppe Andrással a led technológiai újdonságokról

A Monitor Délután Mindig környezettudatosan rovatának legújabb vendége Dr. Poppe András, a BME Elektronikus Eszközök Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára volt, akivel Érczfalvi András szerkesztő riporter a led technológia újdonságairól beszélgetett.

Az interjúban megtudhatjuk:

 • miért különlegesek a retrofit led-es megoldások,
 • milyen előnyei vannak az új, led szálas lámpáknak
 • miért hatalmas áttörés az új technológiai a közvilágításban
 • mire kell figyelnünk, ha környezettudatosan szeretnénk a világításról dönteni
 • milyen újrahasznosítási lehetőségük van az új lámpatípusoknak
 • milyen technológiai újdonságokra számíthatunk a jövőben

trend_poppe_1.jpg

Vár a csillagos égbolt

Éppen a mai és a következő éjjeleken lesznek a leglátványosabbak a Perseidák hullócsillagai, az év legjobban megfigyelhető meteorzáporában óránként legalább húsz-harminc hullócsillagra lehet számítani.

Ugye, te is szeretnéd észrevenni ezeket az égi látványosságokat?

Akkor nem kell mást tennünk, mint biztosítanunk a fényszennyezésmentes sötét égboltot.

dark-2024127_640.png

A mesterséges világítással együtt jelent meg ez a negatív környezeti hatás: a fényszennyezés, azaz a fényhasználatnak azt a formája, amikor a mesterséges fény egy része hasznosítás nélkül távozik az égbolt felé.

Miért káros a fényszennyezés?

 • Mert zavarhatja az éjszakai állatok életciklusát, nem tudnak táplálékot szerezni, a repülő rovarok és vonuló madarak nehezen tájékozódnak.
 • A hiányzó sötétség az emberi szervezetre is hatással van: felborul néhány hormonunk termelése, nem tudjuk kipihenni magunkat, ezért növekszik a stressz szintünk, mindez akár betegségek kialakulásához is vezethet.
 • Az éjszakai közlekedést is veszélyezteti a fényszennyezés, hiszen a káprázó fények megzavarhatják a sofőrt, és ezzel növekszik a balesetek lehetősége.

A fényszennyezés egyre nagyobb bolygónkon. Ennek egyik oka, hogy a rohamosan terjedő LED világítás nagyobb fényszennyezést okoz a korábban használt lámpatesteknél. A hideg fényű köztéri világítás is jobban szennyezi a környezetet, mert az ebben hangsúlyos kék fény gyorsabban terjed  és az energiatartalma is nagyobb a melegebb fényeknél.

Mit tehetsz?

Te is védheted a környezeted és az élővilágot, ha kültéri világításnak meleg fényű, nem villogó, a horizont alá irányuló megoldásokat választasz, és legkésőbb este 10 körül lekapcsolod ezeket a fényeket!

Lecseréled a kültéri világításod?

Hozd el a leváltott lámpákat a legközelebbi barkácsáruházba, elektronikai üzletbe vagy nagyobb bevásárlóközpontba, dobd be az ott található lámpahulladék-gyűjtő edénybe és mi gondoskodunk az újrahasznosításáról.

Továbbra is érdemes követni az Electro-Coord Magyarország oldalait: a Lámpahulladék Facebook oldalátInstagram oldalunkat és http://electro-coord.hu/ honlapunkat.

süti beállítások módosítása