Lámpahulladék

2023.jan.24.
Írta: ElectroCoord Magyarország Szólj hozzá!

Gyakran ismételt kérdések a lámpákra vonatkozóan a higannyal kapcsolatos jogszabályokról

A LightingEurop Quarterly Newsletter | November 2022 számában jelent meg a Frequently Asked Questions on Mercury Related Legislation for Lamps című cikk, melynek elkészítettük a magyar nyelvű fordítását.

A világítástechnikai ágazat támogatja a termékek veszélyesanyag-tartalmának csökkentésére irányuló szabályozási törekvést. Vállalataink folyamatosan munkálkodnak higanymentes alternatív lámpák kifejlesztésén, ahol ez műszakilag és gazdaságilag lehetséges. A technológia jelenlegi fejlődési szakaszában és állása szerint az energiahatékonyság és megfizethetőség megőrzése mellett nem lehet minden alkalmazás összes különböző lámpáját teljesen higanymentessé tenni.

A higany, mint veszélyes anyag lámpákban való felhasználását több jogszabály is szabályozza, köztük:
• a 2011/65/EU irányelv (RoHS) egyes veszélyes anyagok elektromos és elektronikus berendezésekben való alkalmazásának korlátozásáról, valamint hasonló törvények egyre több országban és régióban;
• az ENSZ Minamata Egyezménye és a kapcsolódó végrehajtási rendeletek, pl. a 2017/852/EU rendelet a higanyról és a kapcsolódó jogszabályok más országokban és régiókban világszerte.

Ezzel párhuzamosan ezeket a lámpákat az „EU 2019/2020 rendelete a fényforrások és különálló vezérlőegységek környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények megállapításáról” (EU Ecodesign) és különböző országok energiahatékonysági politikái is szabályozzák. Az EU Ecodesign szabályai nemrég módosultak; az új követelmények többsége 2021. szeptember 1.-től érvényes.

Ez a GYIK a LightingEurope véleményét fejti ki a különböző jogszabályok együttes értelmezéséről és lámpákra való alkalmazásáról, beleértve azt, hogy mit engedélyeznek az egyes jogszabályok, és mit nem, továbbá tisztázva az egyes jogszabályok eltérő terminológiái okozta esetleges félreértéseket.

Kattints a képre és ismerd meg a szakmai válaszokat:

le_faq_on_mercury_related_legislation_for_lamps_20220726_modositott-1.jpg

Továbbra is érdemes követni az Electro-Coord Magyarország oldalait: a Lámpahulladék Facebook oldalátInstagram oldalunkat és http://electro-coord.hu/ honlapunkat.

Mindig környezttudatosan - Egészséges épületek és emberközpontú világítás

2023-ban is folytatódik rovatunk a Monitor Délutánban. Érczfalvi András legutóbbi vendége Kovács Béla, az Electro-Coord Magyarország ügyvezetője volt.

A beszélgetésben szóba kerültek a következő témák:

 • Mik azok az egészséges épületek?
 • Hogyan készül az EU a következő évek épület felújítási hullámára?
 • Milyen hatása van az emberközpontú világításnak az emberi szervezetre?
 • Mik a megfelelő világítás megtervezésének ismérvei ?
 • Milyen eredményekkel zárta a 2022-es évet az Electro-Coord?
 • Milyen tendenciák figyelhetőek meg a világítástechnikai termékek piacán és a lámpahulladékok területén?

A képre kattintva visszahallgatható a beszélgetés honlapunkon:

trendfm0117.jpg

Továbbra is érdemes követni az Electro-Coord Magyarország oldalait: a Lámpahulladék Facebook oldalátInstagram oldalunkat és http://electro-coord.hu/ honlapunkat.

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft gyorsjelentése a 2022-es évről

A lámpahulladék begyűjtése és újrahasznosítása Magyarországon – Budapest, 2023. január 13.

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft., a kiégett lámpákat, izzókat és fénycsöveket begyűjtő és újrahasznosító társaság 2022-ben 507 tonna fényforrás hulladékot gyűjtött be és hasznosított, ez az értékesített lámpamennyiségnek a 68,3%-a. Az elmúlt évben a világítótest hulladékok begyűjtött mennyisége 647 tonna volt, ez az értékesített mennyiség 12,1%-a. A hulladék hasznosítási ráta 83,3%-os, ami azt jelenti, hogy a törvény által meghatározott 80%-ot sikerült ebben az évben is meghaladni.

A világítástechnikai ipar 2022-ben mintegy 9022 ezer darab lámpát bocsátott piacra, melynek 81%-a LED. Ennek a 731 tonna értékesített mennyiségnek 76%-a már LED-es lámpa, melyek energiatakarékosak, hosszú élettartamúak és nem tartalmaznak higanyt. Az értékesített világítótestek száma mintegy 4191 ezer db, mindez 4662 tonna új világítótestet jelent.

2022 nehéz év volt a Electro-Coord számára. A kritikus feladat az volt, hogy fenntartsuk szolgáltatásainkat az elektromos és elektronikus világítási hulladékok gyűjtése és hasznosítása terén. Időnként ez korántsem volt egyszerű, de kollektívánk, valamint a lámpahulladék-gyűjtő és -hasznosító partnereink megbirkóztak a kihívásokkal.

Teljesítettük a 2022-es hulladékgyűjtési és hasznosítási tervet, és maximálisan felkészültünk a 2023-as évre. Gyűjtőhelyeink száma folyamatosan nőtt, és büszkék vagyunk arra, hogy több sikeres projektet szervezhettünk, amelyek az újrahasznosításra és a körforgásos gazdaságra összpontosítottak.

Kétségtelen, hogy 2023 új kihívásokat fog hozni, de reméljük, hogy ezek egyben új lehetőségeket is teremtenek majd.

Hogyan hozzunk létre jobb világítást (Better Lighting)?

A LightingEurop Quarterly Newsletter | November 2022 számában jelent meg a How to create Better Lighting? című cikk, melynek elkészítettük a Hogyan hozzunk létre jobb világítást (Better Lighting)? című magyar nyelvű fordítását.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint az emberek átlagosan idejük 90%-át töltik beltérben, a Covid19-járvány óta pedig még fontosabb a beltéri komfort és a jó közérzet. A jó minőségű, energiahatékony világtástechnikai termékek és technológiák már elérhetőek és készen állnak az üzembe állításra. Ezen termékek és technológiák hatásának kiaknázásával egyrészt energiahatékony, másrészt jó minőségű beltéri környezettel (IEQ – Indoor Environmental Quality) rendelkező épületeket (úgynevezett Egészséges Épületeket) hozhatunk létre, javíthatjuk a bent tartózkodó személyek komfortérzetét és termelékenységét.

Bár a hagyományos elektromos világítás csodákat tesz vizuális szempontból, egyszerűen nem rendelkezik a természetes fény nem vizuális előnyeivel, amelyet a nappali fény által biztosított intenzitás és szín dinamika hoz létre. Itt jön képbe az Emberközpontú Világítás (HCL). A minőségi világítás alapjául vett nappali fény használatával a HCL biztosítja a természetes fény előnyeit beltérben. Konkrétabban a HCL a fény vizuális, biológiai és emocionális előnyeinek ötvözésével támogatja az emberek megfelelő komfortérzetét és teljesítményét.

A HCL biztosítja a megfelelő világítást, a megfelelő helyen és a megfelelő időben a különféle tevékenységekhez, amelyeket nap mint nap végzünk. A felhasználók széles köre élvezheti a HCL előnyeit, beleértve a kórházak és idősotthonok pácienseit, lakóit és dolgozóit; az iskolák tanulóit és tanárait; az irodák dolgozóit; a gyártási telephelyek dolgozóit; és a saját otthonok lakóit.

Az Európai Unió az EU Felújítási Hullám kezdeményezéssel bejelentette szándékát, hogy legalább a duplájára növelné a felújítások arányát Európában a következő tíz évben. Ez egyedülálló lehetőséget jelent az épületek szükséges energiahatékonyságának elérésére, és arra, hogy a beltéri környezet jobb minőségén keresztül foglalkozzanak az épületekben lévő személyek komfortérzetével. Mindezekhez pedig nagyban hozzájárul a világítás. A világítástechnikai feladatokért felelős személyek, úgymint világítástervezők, szerelők és építészek központi szerepet fognak betölteni abban, hogy az EU Felújítási Hulláma sikeres legyen, és jobbá tegye az EU polgárainak életét.

A LightingEurope szakemberei a jobb világítás előnyeinek teljes körű kihasználása érdekében gyűjtötték össze javaslataikat a tervezőknek, hogy a világítás tervezési folyamat részeként milyen jellemzőket, követelményeket és tervezési tippeket vegyenek figyelembe.

A képre kattintva elérhető a cikk magyar nyelvű fordítása:

lightingeurope_iald_position_paper_on_better_lighting_20220715_hun-1.jpg

Továbbra is érdemes követni az Electro-Coord Magyarország oldalait: a Lámpahulladék Facebook oldalátInstagram oldalunkat és http://electro-coord.hu/ honlapunkat.

2023-ban is várjuk a lámpahulladékod

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. menedzsmentje fontosnak tartja, hogy az év vége közeledtével köszönetet mondjon a lámpahulladék begyűjtő pontok dolgozóinak és szerződéses partnerei munkatársainak, akik hozzájárulása nélkül nem tudná végezni a lámpahulladék gazdálkodással kapcsolatos tevékenységét.

Az elhasznált fényforrások, fénycsövek és energiatakarékos lámpák begyűjtésének elősegítése érdekében ismertté és népszerűvé tesszük az újrahasználatot és a gyűjtőpontokon történő szelektív hulladékgyűjtést, és ezáltal egyre több lámpa hulladék juthat vissza a körforgásba.

Ezt az aktív szemléletformáló munkát a jövőben is folytatjuk, 2023-ban új ötletekkel és érdekességekkel várunk vissza.

Keresd országszerte gyűjtőedényeinket! Tegyünk együtt zöldebbé 2023-at!

buek2023.png

2023-ban is kövesd az Electro-Coord Magyarország oldalait: a Lámpahulladék Facebook oldalátInstagram oldalunkat és http://electro-coord.hu/ honlapunkat.

2023-ban ismét LED Konferencia

2023. január 31.- február 1. között az Óbudai Egyetemen (Bécsi út 96.) rendezi meg a XIV. LED Konferenciát a MEE Világítástechnikai Társaság.
Az integratív világítás egyszerre veszi figyelembe a fény emberre gyakorolt vizuális és nem-vizuális hatásait, mint például a fény és a sötétség szerepe a cirkadián ritmus szabályozásában. A világítástechnikával foglalkozó szakemberek egyre gyakrabban szembesülnek ezzel kapcsolatos kihívásokkal. A LED technológia új utakat nyitott az integratív világítás megvalósításához és elterjedéséhez, ami a 2023-as konferencia egyik központi témája lesz.

ledkonf.jpg

Emellett szó lesz többek között:

 • a mesterséges intelligencia alapú digitális iker szerepéről a világítási infrastruktúra kialakításában
 • energiahatékony, de szabványos megoldásokról a közvilágításban
 • termelékenységet növelő LED-es növényvilágításról
 • a fénycsövek kivonásának hatásairól

A világítástechnikával foglalkozó szakemberek a LED technológia kapcsán egyre gyakrabban szembesülnek olyan kihívásokkal, amelyeket eddig a szakma távoli határterületeinek gondoltunk. A LED Konferencia kiváló lehetőséget ad ezeknek a területeknek a megismerésére. Az előadók között neves világítástechnikai tervezők, szakemberek, vállalatvezetők és start-up cégek is szerepelnek. A konferencián bemutatásra kerülnek az elmúlt évben Magyarországon megvalósult világszínvonalú LED-es projektek is.

Az esemény kiemelt támogatója az Óbudai Egyetem.

Részletes program és regisztráció hamarosan a Világítástechnikai Társaság weboldalán.

Továbbra is érdemes követni az Electro-Coord Magyarország oldalait: a Lámpahulladék Facebook oldalátInstagram oldalunkat és http://electro-coord.hu/ honlapunkat.

Hogyan segíti a világítás az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok megvalósulását?

2015 szeptemberében az ENSZ 193 tagállama elkötelezte magát amellett, hogy közösen véget vetnek a szegénységnek, megküzdenek a klímaváltozással és harcolnak az igazságtalanság ellen.

Egyhangúlag fogadták el azt a történelmi, új globális fejlődési programot 17 Fenntartható Fejlődési Cél (SDG-k) megfogalmazásával, amely 2030-ig a szegénység felszámolását és a fenntartható jövő felépítését tűzi ki célul.

A LightingEurope 2022 júliusában közzétett egy szakmai összefoglalót arról, milyen fontos szerepe van a világításnak a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósulásában. A szervezet pontról pontra bemutatja, hogyan járul hozzá közvetlenül a világítás ezekhez a célokhoz a modern világítástechnológia által kínált, sokak által ismert energiamegtakarítási előnytől kezdve a megfelelő világítással elérhető, nem látható és kevésbé ismert pozitív hatásokig.

Az Elektroinstallateur 2022/11-12. számában megjelent alábbi cikk megmutatja, mely célok megvalósulásához járulhat hozzá közvetlenül a világítástechnikai ipar:

el_22nov.jpg

A cikk eredetije ezen a linken érhető el.

 Továbbra is érdemes követni az Electro-Coord Magyarország oldalait: a Lámpahulladék Facebook oldalátInstagram oldalunkat és http://electro-coord.hu/ honlapunkat.

"Mutasd, mit tudsz a lámpahulladékokról?" - plakátverseny

Egy újabb szemléletformáló projekthez csatlakoztunk november végén. "Mutasd, mit tudsz a lámpahulladékokról?" - ezzel a címmel hirdetett plakát készítő versenyt KÖSZ Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők az I. Fenntarthatósági Iskolai Kupa keretében a komáromi diákok számára.

Ehhez csatlakozott az Electro-Coord szakmai és támogató partnerként.  A dobogós csapatok számára felajánlott értékes nyeremények: bluetooth-os fülhallgató, YBL, hangszóró és 5000 forintos Libri utalvány. ���

Komárom Város Önkormányzata pedig értékes ajándék csomaggal díjazta a különdijas csapatot! �

December 6-án ünnepélyes keretek között kapták meg a díjazottak a nyereményeket. A díjátadón jelen volt dr. Molnár Attila polgármester, valamint Hajnal Dóra képviselő asszony is.

1. helyezett, győztes csapat
a TSZC Széchenyi István Gazdasági és Informatikai Technikum 9. B osztályának tanulói: Molnár Ákos, Andalik Gergő, Böröcz Róbert.
molnar_akos_andalik_gergo_borocz_robert_9_b_szixi_png_masolata.png
2. helyezett csapat:
a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola "Hulladék vadászok" csapata lett, tagjai: Mohácsi Fruzsina, Csöbönyei Zsolt és Musitz-Székely Zselyke.
hulladek_vadaszok_masolata.jpg
3. helyezett csapat:
szintén a Szent Imréből a "Felfedezők" csapata: Czibor Hédi és Molnár Nóra
lampapontok.jpg
Különdíjas:
Ferge Márk, Schmidt Patrik, valamint Nagy Péter Balázs a TSZC Széchenyi István Gazdasági és Informatikai Technikum 9. B osztályából.
ferge_mark_schmidt_patrik_nagy_peter_balazs_9_b_szixi.png
Gratulálunk a fiataloknak!
Továbbra is érdemes követni az Electro-Coord Magyarország oldalait: a Lámpahulladék Facebook oldalátInstagram oldalunkat és http://electro-coord.hu/ honlapunkat.

Eredményhirdetés - A csodás üveg pályázat

Eredményesen zárjuk az Európai Hulladékcsökkentési Héten a korábban meghirdetett A csodás üveg – hulladékcsökkentés és körforgás című pályázatunkat, melynek témája 2022 Az Üveg Nemzetközi Évéhez kapcsolódott.

A felső tagozatos diákoknak szóló országos pályázatra, amit a Győri Kölcsey Ferenc Általános Iskola és a Zöld Matek közösen, az Electro-Coord Magyarország támogatásával hirdetett meg, sok különleges alkotás érkezett.

A díjazottak alkotásait a Zöld Matek weboldalán mutatjuk be részletesen. Kattints a képre és ismerd meg a nyerteseket:

eredmenyoldal.jpg

 A díjazottak listája:

 1. díj: Philips TAT2206WT Vezeték nélküli fül-/fejhallgató: Szalai Csenge 5.osztály
 2. díj: Xiaomi Mi Smart Band 6 aktivitásmérő: Pásztor Míra 6.osztály
 3. díj: JBL Go Essential Hordozható hangszóró, IPX7: Bedők Marcell Vince 7.osztály

Különdíjak: 5000 Ft értékű Libri ajándékutalvány:

5. osztály különdíj: Pálinkás Lilla
6. osztály különdíj: Véber Áron
7. osztály különdíj: Orova Tamás
8. osztály különdíj: Szabó Lili

Gratulálunk a nyerteseknek!

Hamarosan jelentkezünk e-mailben és küldjük a nyereményeket!

A többi pályázó fiatalnak is köszönjük a kreatív és szemléletformáló alkotást. Hamarosan minden pályázatot bemutatunk.

Továbbra is érdemes követni az Electro-Coord Magyarország oldalait: a Lámpahulladék Facebook oldalátInstagram oldalunkat és http://electro-coord.hu/ honlapunkat.

süti beállítások módosítása