Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft gyorsjelentése a 2022-es évről

A lámpahulladék begyűjtése és újrahasznosítása Magyarországon – Budapest, 2023. január 13.

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft., a kiégett lámpákat, izzókat és fénycsöveket begyűjtő és újrahasznosító társaság 2022-ben 507 tonna fényforrás hulladékot gyűjtött be és hasznosított, ez az értékesített lámpamennyiségnek a 68,3%-a. Az elmúlt évben a világítótest hulladékok begyűjtött mennyisége 647 tonna volt, ez az értékesített mennyiség 12,1%-a. A hulladék hasznosítási ráta 83,3%-os, ami azt jelenti, hogy a törvény által meghatározott 80%-ot sikerült ebben az évben is meghaladni.

A világítástechnikai ipar 2022-ben mintegy 9022 ezer darab lámpát bocsátott piacra, melynek 81%-a LED. Ennek a 731 tonna értékesített mennyiségnek 76%-a már LED-es lámpa, melyek energiatakarékosak, hosszú élettartamúak és nem tartalmaznak higanyt. Az értékesített világítótestek száma mintegy 4191 ezer db, mindez 4662 tonna új világítótestet jelent.

2022 nehéz év volt a Electro-Coord számára. A kritikus feladat az volt, hogy fenntartsuk szolgáltatásainkat az elektromos és elektronikus világítási hulladékok gyűjtése és hasznosítása terén. Időnként ez korántsem volt egyszerű, de kollektívánk, valamint a lámpahulladék-gyűjtő és -hasznosító partnereink megbirkóztak a kihívásokkal.

Teljesítettük a 2022-es hulladékgyűjtési és hasznosítási tervet, és maximálisan felkészültünk a 2023-as évre. Gyűjtőhelyeink száma folyamatosan nőtt, és büszkék vagyunk arra, hogy több sikeres projektet szervezhettünk, amelyek az újrahasznosításra és a körforgásos gazdaságra összpontosítottak.

Kétségtelen, hogy 2023 új kihívásokat fog hozni, de reméljük, hogy ezek egyben új lehetőségeket is teremtenek majd.