Hogyan hozzunk létre jobb világítást (Better Lighting)?

A LightingEurop Quarterly Newsletter | November 2022 számában jelent meg a How to create Better Lighting? című cikk, melynek elkészítettük a Hogyan hozzunk létre jobb világítást (Better Lighting)? című magyar nyelvű fordítását.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint az emberek átlagosan idejük 90%-át töltik beltérben, a Covid19-járvány óta pedig még fontosabb a beltéri komfort és a jó közérzet. A jó minőségű, energiahatékony világtástechnikai termékek és technológiák már elérhetőek és készen állnak az üzembe állításra. Ezen termékek és technológiák hatásának kiaknázásával egyrészt energiahatékony, másrészt jó minőségű beltéri környezettel (IEQ – Indoor Environmental Quality) rendelkező épületeket (úgynevezett Egészséges Épületeket) hozhatunk létre, javíthatjuk a bent tartózkodó személyek komfortérzetét és termelékenységét.

Bár a hagyományos elektromos világítás csodákat tesz vizuális szempontból, egyszerűen nem rendelkezik a természetes fény nem vizuális előnyeivel, amelyet a nappali fény által biztosított intenzitás és szín dinamika hoz létre. Itt jön képbe az Emberközpontú Világítás (HCL). A minőségi világítás alapjául vett nappali fény használatával a HCL biztosítja a természetes fény előnyeit beltérben. Konkrétabban a HCL a fény vizuális, biológiai és emocionális előnyeinek ötvözésével támogatja az emberek megfelelő komfortérzetét és teljesítményét.

A HCL biztosítja a megfelelő világítást, a megfelelő helyen és a megfelelő időben a különféle tevékenységekhez, amelyeket nap mint nap végzünk. A felhasználók széles köre élvezheti a HCL előnyeit, beleértve a kórházak és idősotthonok pácienseit, lakóit és dolgozóit; az iskolák tanulóit és tanárait; az irodák dolgozóit; a gyártási telephelyek dolgozóit; és a saját otthonok lakóit.

Az Európai Unió az EU Felújítási Hullám kezdeményezéssel bejelentette szándékát, hogy legalább a duplájára növelné a felújítások arányát Európában a következő tíz évben. Ez egyedülálló lehetőséget jelent az épületek szükséges energiahatékonyságának elérésére, és arra, hogy a beltéri környezet jobb minőségén keresztül foglalkozzanak az épületekben lévő személyek komfortérzetével. Mindezekhez pedig nagyban hozzájárul a világítás. A világítástechnikai feladatokért felelős személyek, úgymint világítástervezők, szerelők és építészek központi szerepet fognak betölteni abban, hogy az EU Felújítási Hulláma sikeres legyen, és jobbá tegye az EU polgárainak életét.

A LightingEurope szakemberei a jobb világítás előnyeinek teljes körű kihasználása érdekében gyűjtötték össze javaslataikat a tervezőknek, hogy a világítás tervezési folyamat részeként milyen jellemzőket, követelményeket és tervezési tippeket vegyenek figyelembe.

A képre kattintva elérhető a cikk magyar nyelvű fordítása:

lightingeurope_iald_position_paper_on_better_lighting_20220715_hun-1.jpg

Továbbra is érdemes követni az Electro-Coord Magyarország oldalait: a Lámpahulladék Facebook oldalátInstagram oldalunkat és http://electro-coord.hu/ honlapunkat.