Recolight felmérés készült a lámpahulladékok újrahasznosításáról

Az Egyesült Királyságban működő Recolight 2005 óta végzi a szigetországban a lámpahulladékok begyűjtését és újrahasznosítását. A szervezet most kíváncsi volt arra, milyen arányban sikerül újrahasznosítani az általuk begyűjtött lámpahulladékot.

Milyen egy tipikus lámpahulladék adag újrahasznosítási aránya?

A felmérést a SWEEEP Kuusakoski telepen végezték Sittingbourne-ben, ahol egy átlagos összetételű, 3 tonnás lámpahulladék adag újrahasznosítási arányait vizsgálták. A vizsgálat eredményét az alábbi ábra mutatja:

luminare-recycling-rate_-recolight-press-release-2-700x176.png

Egy tipikus lámpahulladék adag újrahasznosítási aránya 83% felett van.

A jobb oldali részletes adatok mutatják, hogy ebbe a 83%-ba zömében az üveg és fém nyersanyag visszanyerése tartozik. A 14% műanyag sorsa azonban nem az újrahasznosítás volt, hanem égetés során energetikai hasznosítás történt. Már az is jó eredmény, hogy a lámpahulladék feldolgozása során alig 2% került lerakásra. A Recolight szerint ezért a műanyagok terén van a legfőbb tennivaló: ösztönözni kell a gyártókat, hogy a termékekbe minél nagyobb arányban használjanak újrahasznosított műanyagot, ezzel is segítve az anyagok körforgását.

Az angol nyelvű beszámoló itt olvasható.

Továbbra is érdemes követni az Electro-Coord Magyarország oldalait: a Lámpahulladék Facebook oldalátInstagram oldalunkat és http://electro-coord.hu/ honlapunkat.