Az újrahasználat lehetőségei a világítástechnikai iparágban

A február 3-án rendezett online szakmai esemény címe is jelezte, hogy a szakértők alaposan körbejárják a világítástechnikai termékek újrahasználatának hazai lehetőségeit. Először Kovács Béla, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft ügyvezetője, majd Nagy János, a magyar Világítástechnikai Társaság elnöke beszélt erről az iparágról, végül Nyist Csaba, az Avarem Kft., elektromos hulladék-begyűjtő vállalkozás ügyvezetője tette teljessé a hazai képet.

Kovács Béla rávilágított arra, mennyire különbözik a világítástechnikai termékek lecserélésének folyamata és hulladékká válása más elektronikai eszközöktől pl. a nagy háztartási gépektől. Ezek a termékek kis értékűek, milliós számban kerülnek értékesítésre és viszonylag rövid idő alatt válnak hulladékká. Mivel a fényforrások fontos dekorációs célokat is kielégítenek, gyakran hibátlan funkciókkal, működőképes állapotban válnak feleslegessé. Éppen ezért a világítástechnikában a lecserélt termékek használt piaca működőképes lehet.

Jelenleg a 197/2014. (VIII. 1.) Korm. rendelet. szabályozza az elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységeket. Ennek 3. mellékletében szerepelnek az újrahasználattal kapcsolatos alábbi minimumkövetelmények:

webinar08.jpg

Ez azonban még nem elég ahhoz, hogy hazánkban kiépüljön az újrahasználati rendszer. Ehhez még  további szabályok kellenek, a szakmának kell összefognia a részletes szabályozás kialakítása érdekében, hogy ezzel lehetővé váljon a gyakorlati megvalósítás. Kovács Béla azt is elmondta később, hogy a fogyasztók részéről nagy az igény a használt világítástechnikai termékek iránt, ezért érdemes a nyugaton működő modelleket is tanulmányozni.

Nagy János előadásából egy jól működő spanyol példát ismerhettünk meg.  Az alábbi pár ábrán bemutatott követelményrendszer jól érzékelteti, hogy milyen szigorú követelményeknek kell eleget tenni az újrahasználat lehetőségének kialakítása során.

webinar09.jpg

webinar10.jpg

webinar11.jpg

A Világítástechnikai Társaság segít kialakítani a hazai követelményrendszert az újrahasználati központok létesítéséhez.

Az Electro-Coord Magyarország ügyvezetője bemutatta, milyen típusú lámpahulladékok állnak a lehetséges újrahasználat rendelkezésére és felvázolta a lehetséges célközönséget is.

webinar12.jpg

webinar13.jpg

A webinár utolsó előadásában Nyist Csaba arról számolt be, hogy az Avarem Kft. a gyakorlatban is tapasztalja a növekvő érdeklődést a használt termékek iránt. A LED-ek robbanásszerű terjedésével sok olyan terméket cserélnek le, amely még jó állapotú és tovább használható. Jelenleg ezek a jól újrahasználható termékek megsemmisülnek és az újrahasznosítási folyamatba kerülnek.

webinar18.jpg

A fenti ábrán látszik, hogyan egészülhet ki a lámpahulladékok jelenleg működő begyűjtési rendszere az újrahasznosítás érdekében. A begyűjtéskor előzetes válogatás során el kell különíteni az újrahasználhatót, ehhez szakképesítéssel rendelkező személynek kell a válogatást végeznie és az egyes termékekről döntést hoznia. Ki kell épülnie a megfelelő szervizháttérnek és az így adományozásra vagy értékesítésre kész termékeket minősítés után lehet újra forgalomba hozni. Mindehhez a raktározási, adminisztrációs feladatokat is hozzá kell igazítani a nyomon követhetőség érdekében.

A három szakember által bemutatott helyzet azt bizonyítja, hogy a világítástechnikai iparágban megvalósítható az újrahasználat folyamata, de ehhez szükség van a hazai jogszabályok megalkotására.

A webináriumon elhangzott előadások további összefoglalói:

Értesülj első kézből a mindennapi szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódó hírekről Facebook oldalunkon!