Miben változik még az energiacímke?

Előző bejegyzésünkben már beszámoltunk arról, hogy 2021. március 1-től megújul az egyes nagyháztartási gépeken látható színes tájékoztató címke, az energiacímke. Az új címke legfontosabb változása, hogy a legmagasabb energiaosztály az A osztály lesz, vagyis megszűnnek a +-os energiaosztályok.

ujcimke.png

De további változások is lesznek a címkén:

1.) Jön a QR kód

Az új címkéken látható lesz egy QR-kód, melyet a mobiltelefonunkkal be tudunk olvasni. Ezáltal eljuthatunk az EPREL-adatbázisba. A gyártóknak már 2020 eleje óta minden készülék műszaki információit fel kell tölteni egy, az Unió által központilag létrehozott és működtetett adatbázisba: ez az EPREL-adatbázis (EPREL=European Product Database for Energy Labelling). A QR-kód elvezet bennünket a készülék adatlapjához, melyből az energiacímkén található információkon túl további hasznos adatokat tudhatunk meg.

2.) Zajszint-osztályok

Eddig a zajszint dB értéke került feltüntetésre a készüléken, a jövőben azonban az új címke zajszint-osztályokat is tartalmazni fog. Az energiaosztályhoz hasonlóan a zajszint-osztályok is A-tól G-ig terjedő skálán kerülnek majd feltüntetésre, ezzel segítve a készülékek könnyebb.

3.) Az energiafogyasztási adat

Míg a hűtőknél továbbra is az éves fogyasztási érték kerül feltüntetésre, a mosógépek, mosó-szárítók és mosogatógépek esetében a 100 ciklusra vonatkozó érték jelenik meg a jövőben a címkén. Ami a tévéket, kijelzőket és izzókat illeti, ezen eszközök esetében pedig 1000 óra használatra vetített fogyasztásról kapunk tájékoztatást. Ez a fontos adat (az energiafogyasztás) minden címkén középen kap helyet a jövőben.

4.) Egyéb, készülékspecifikus változások

A mosógépek, mosó-szárító gépek és a mosogatógépek esetében a címkén látható adatok az eco-program adatai lesznek. Újdonságként az az információ is a címkére kerül, hogy mennyi ideig fut az eco-program az adott gépen. A mosó-szárító gépek esetében a bal oldalon a teljes mosási és szárítási programra vonatkozó információkat láthatjuk, míg a jobb oldalon csak a mosási program adatai kerülnek feltüntetésre.

Értesülj első kézből a mindennapi szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódó hírekről Facebook oldalunkon!