EucoLight felmérés: Hova dobjuk a lámpahulladékot?

Egy korábbi bejegyzésünkben az EucoLight legújabb kutatásának eredményei alapján bemutattuk, hogy Európában az emberek tisztában vannak a lámpahulladék szelektíven gyűjtésével.

A 2020. júliusában publikált felmérés azt is megvizsgálta, milyen típusú gyűjtőhelyeket részesít előnyben a lakosság az elektronikai hulladékok leadásakor.

Ahogy az alábbi ábrán látszik, a felmérésben részt vevő 5 európai országban élők 61 - 75%-a legtöbbször a helyi szelektív hulladékgyűjtő pontokba viszi a lámpahulladékát. Különösen igaz ez Ausztriára és Olaszországra, ahol 30% feletti arányban rendszeresen látogatják ezeket a gyűjtőhelyeket.

eucolightfelmeres2.jpg

A válaszadók ennél jóval kisebb arányban viszik vissza a kicserélt lámpahulladékot az értékesítés helyére, az áruházakban, üzletekben működő gyűjtőpontokba. Az olaszországi 38%-tól a spanyol 59%-ig terjed azok aránya, akik valaha is kihasználták ezt a hulladékleadási lehetőséget.

eucolightfelmeres3.jpg

A kutatás bizonyítja, hogy hatásos a lámpahulladékok szelektív gyűjtésének tényét terjesztő és a lakosságot érzékenyítő kommunikáció, és ezt a hatékonyságot segíti a napjainkban tapasztalható terjedő környezettudatosság és a fenntartható magatartásra törekvés terjedése.

A gyártók, kereskedők, hulladékgyűjtők és kezelők feladata további tájékoztatással és szemléletformálással elérni a lakosság maradék 5-22%-át, akik jelenleg nincsenek tisztában azzal, hogy a lámpahulladékot és a többi elektronikai hulladékot mindenkinek szelektíven kell gyűjtenie.