Az Electro-Coord 2019. évi Beszámolója és Közhasznúsági jelentése

A beszámoló ismerteti a lámpák és világítótestek újrahasznosításával kapcsolatos 2019. évi adatokat: 556 tonna lámpahulladékot gyűjtöttek be és hasznosítottak, ez az értékesített lámpa mennyiségnek a 64%-a. A hulladék hasznosítási ráta 86%-os, 476 tonna hasznos anyagot forgattak vissza az ipari körforgásba. A beszámoló tartalmát az érdeklődők az alábbi linkekre kattintva tekinthetik meg:

Éves beszámoló a 2019. évről

2019. évi közhasznúsági jelentés

A világítástechnikai ipar évente mintegy 930 tonna lámpát bocsát piacra. Az értékesített mennyiség 65%-a már LED-es lámpa. Napjainkra 35%-a zsugorodott a hagyományos higany tartalmú energiatakarékos lámpák értékesítésének aránya.

A LED lámpa típusok között egyre nagyobb teret nyer az úgynevezett LED szálas (LED filament) lámpa, mely az újrahasznosítás szempontjából a leginkább környezetbarát megoldás. Míg a főként műanyagból épített LED lámpák anyagának csak 20%-át tudjuk újrahasznosítani, addig a LED szálas lámpák anyagának 85 %-a hasznosítható újra.

2019-ben tovább erősítették a lámpahulladék begyűjtő hálózatukat. 568 új gyűjtőpontot nyitottak, így már 14500 ponton gyűjtik és veszik át a lámpahulladékot. Együttműködő partnerük gyakorlatilag az ország összes kis és nagykereskedelmi egysége és a hulladékudvarok. Töretlenül támogatják az önkormányzatok elektromos és elektronikai hulladék és veszélyes hulladék begyűjtő akcióit. Ismeretterjesztő és edukációs tevékenységük révén tovább javult a lámpahulladék begyűjtő rendszer ismertsége is.