Hogyan történik a lámpahulladékok begyűjtése a járvány időszakában?

A koronavírus-járvány miatt számos megszokott dolog megváltozott, de egy biztos, a veszélyes hulladékok, így a lámpa hulladékok elszállításában sem lesznek fennakadások. A mi ágazatunkban, a hulladékbegyűjtés és hasznosítás területén nincs lehetőség a távmunkára.

Az üveghulladékot, az elemeket, az elektromos és elektronikus eszközök hulladékát, így a lámpahulladékokat is, ha lehet, otthon kell tárolni és a veszélyhelyzet után a normál szabályoknak megfelelően kell leadni. A lomtalanítás és a lakossági hulladékgyűjtő udvar igénybevétele átmenetileg nem lehetséges.

Ha nem tudjuk otthon tárolni a lámpa hulladékot és egy gyűjtőpontba visszük őket, akkor helyezzük a hulladékot a gyűjtőedénybe és mossunk kezet. A megtelt lámpahulladék gyűjtőedényeket Társaságunk, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. a megszokott rend szerint, változatlan sűrűséggel üríti.

trendkozelben2020apr.jpg

A lámpahulladék begyűjtést végző kollégáink maszkot, védőöltözetet, eldobható kesztyűt használnak a zsákok lezárásakor és minden művelet után alaposan fertőtlenítik a kezüket. A gyűjtőjáratok autóit  is fertőtlenítik. Az irodai munkavállalóink otthoni munkavégzés keretében dolgoznak.

A begyűjtött lámpahulladékot 2 napi pihentetés után válogatjuk és beadagoljuk a hasznosító gépbe. A hasznosítást követően tisztított üvegcserepet kapunk, ez a hulladékból visszanyert mennyiség 90%-a, 5% a fém és 5% az egyéb anyag. A hasznosítási ráta 85%-os, csak 15% az az anyaghányad amit hulladéklerakóban kell ártalmatlanítanunk.