Világítás korszerűsítése - csak okosan!

Napjainkban javában zajlik a LED-es világítás elterjedése. A világítástechnikai szakemberek azonban a LED világítás rengeteg előnye mellett gyakran utalnak a világítástechnikai korszerűsítések során felmerülő problémákra is.

Nagy Jánost, a Világítástechnikai Társaság elnökét kérdeztük az ezekről a problémákról.

Milyen hibákat tapasztal az ipari „ledesítés” folyamatában? Világítástechnikai szakemberként Ön szerint mi mindenre kellene figyelni egy új világítás kialakításánál?

A világításkorszerűsítések hasznosak villamosenergia felhasználás és egyben klímavédelem szempontjából egyaránt. Az a tapasztalatom, hogy a megrendelők, legyen az intézmény, vagy ipari egység, elsősorban a költségmegtakarítás szemszögéből mérlegelik a világítás korszerűsítést, kevésbé figyelnek oda az ott dolgozók vizuális komfortjára, az érvényben levő szabványokban előírt műszaki paraméterek betartására, és nem utolsó sorban a felszerelésre kerülő világítótestek minőségére. Ebből adódóan a minimális világítástechnikai ismeretekkel sem rendelkező cégek olcsó termékeikkel aratnak a korszerűsítési piacon. Mondanom sem kell, hogy egy idő után el is tűnnek, ebből adódóan sem a jótállás, sem a szavatosság nem kérhető számon rajtuk.

Mindenképpen azt tudom javasolni a cégeknek, mivel nem kis befektetés a világítás korszerűsítése, vegyék igénybe világítástechnikai szakember segítségét, tanácsait. Nem olyan szakemberre gondoltam, aki kinevezi magát e terület szakértőjének, hanem akinek tanult szakmája és gyakorlata, referenciái is vannak.

Nagyon lényeges dologról feledkeznek meg úgy a szakemberek, mint a cégek: a belsőterek világítására vonatkozó szabvány, az MSZ EN 12464-1 előírásainak betartása ajánlott, mert bárminemű vita esetén ezek az irányadóak! 

architecture-1901732_640.jpg