Lámpahulladék trendek

Itt a blogon is sokszor írtunk arról, milyen robbanásszerű ma a fejlődés a világítástechnikai termékek piacán. Egyre növekvő ütemben zajlik a higanytartalmú kompakt és egyenes fénycsövek cseréje LED lámpákra. A LED kisebb energiafogyasztása és hosszabb élettartama miatt ez a folyamat a fenntarthatóságot szolgálja.

Mindez azonban a fényforrások élettartamának végén jelentős változásokat hoz a lámpahulladékok területén is.

dsc_2836_resize.JPG

Vajon milyen új trendekre kell felkészülniük a hulladékgazdálkodási szakembereknek?

Az első jelentős változás, hogy a lámpahulladék mennyisége a jövőben csökkenni fog.

Ez annak köszönhető, hogy az új piaci termékeket egyre inkább miniatűrizálják, illetve egyre kisebb elektronikával látják el. Ezek hatására pedig a fényforrások mind méretben, mind súlyban csökkenő trendet mutatnak.

A másik nagy változás, hogy a hagyományos üvegtartalmú fényforrásokat, izzókat és fénycsöveket a begyűjtött és feldolgozandó lámpahulladékokban is fokozatosan felváltják majd a LED-es termékek.

Ezek a lámpák viszont tipikusan műanyagból készülnek. A műanyag házban csak minimális mennyiségű ritkaföldfém-nyersanyag van, míg a jelenleg begyűjtött energiatakarékos lámpák fémet és jelentős mennyiségű üveget tartalmaznak. A LED-ekben megtalálható műanyag újrahasznosítása, és ehhez a lámpákból történő gazdaságos visszanyerése ma még nem megoldott folyamat.

A jelenleg értékesített lámpák átlagosan 10-12 év múlva válnak hulladékká. Addig még a fényforrás hulladékkal foglalkozó szakembereknek van idejük felkészülni a műanyagok visszanyerésére és hasznosítására.

Környezettudatos vagy? Kövess bennünket a Facebook-on is!