Az ipari lámpahulladék kezelése

Az üzemekben, gyárakban, kórházakban és iskolákban sokkal több fényforrást használnak, mint a lakossági fogyasztás során, ezért az iparban jóval több fényforrás hulladék keletkezik.

Az itt elhasznált, lecserélt világítástechnikai termékeket a lakosságihoz hasonlóan gyűjteni és újrahasznosítani kell. Ennek a folyamatnak az első lépéseként itt is gyűjtőedények kihelyezése történik. Azonban ezek már nagyméretű ipari konténerek, amelyekben a fénycsöveket és az egyéb fényforrásokat gyűjtik.

hulladekudvar.png

Ha a konténerek megtelnek, egy logisztikai terv keretében Mezőkovácsházára, a feldolgozóüzembe szállítják ezeket a hulladékokat, ahol a bontás során visszanyerik a fémeket, üveget, és csak kis mennyiségű hulladék kerül a lerakóba.

Egy átlagos háztartásban napi 4 órát használja a család a fényforrást. Ezzel szemben a gazdasági és szolgáltató létesítményekben 10-12 órás használat a jellemző, de akár a folyamatosan üzemelés is előfordul. Ennek eredményeképp viszont sokkal hamarabb szorulnak cserére és válnak hulladékká az itt használt fényforrások.

Az Electro-Coord Magyarország adatai szerint az ipari lámpahulladékokból ötször annyit gyűjtenek és dolgoznak fel, mint amennyi a lakosságnál keletkezik.

Értesülj első kézből a mindennapi szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódó hírekről Facebook oldalunkon!