A gázlámpák forradalma

Amikor hazánkban megjelentek az első utcai olajlámpák, a skót Archibald Cochrane 1781-ben már a szén száraz desztillációjával előállított gáz eljárására szerzett szabadalmat. Ez hozta el a világítástechnika számára a gázzal való világítás lehetőségét. Hamarosan megjelent az első gázpalack, amely akár egy egész ház fényét is biztosította, majd az első gyárakban üzembe helyezték a gázlámpákat.

france-56898_640.jpg

A következő században a vegyipar gyorsan fejlődött, így a kőszén magas hőmérsékleten történő száraz lepárlásával, az úgynevezett krakkolási eljárással aránylag olcsón lehetett előállítani magas metán tartalmú krakk-gázokat. Ezeket a fűtés mellett világításra is lehetett használni.

Miután Fredric Albert Winsor felfedezte, hogy a gázvezetéken bárhová eljuttatható, 1807-ben a londoni Pall Mall déli oldalán kigyulladtak az utcai gázközvilágítás első fényei.

A nagyobb városok határában ezután sorra megjelentek a gázzal a várost vezetékeken ellátó „gázgyárak”, ahol az utcai világításhoz szükséges olcsó gázt állították elő.

Az első pesti gázgyár 1856-ban épült meg, és még ebben az évben szenteste kigyulladtak az első utcai gázlámpák a Kerepesi (mai Rákóczi) úton. Jó ideig az olajlámpás és gázlámpás közvilágítás együtt működött, mivel a gázlámpa használata csak ott volt gazdaságos, ahol már volt kiépített gázcsőrendszer.

A lámpagyújtogatók munkája a gázlámpák elterjedésével is megmaradt, de ezek meggyújtása már nem volt olyan veszélyes, mint az olajlámpáké.

 

 

Források:

Dr. Siklós Kata: Legyen világosság! Avagy a feltalálók szerepe a világítástechnika fejlődésében

Puskás Ferenc: A világítástechnika története

Közvilágítás története