Ismerd meg a Magyar Világítástechnikáért Alapítványt

Előző héten bepillantást nyerhettünk a hazai kutatási folyamatokba. A szakemberek képzésében és a fiatal tehetségek támogatásában jelentős szerepet vállal a Magyar Világítástechnikáért Alapítvány.

cropped-mva-logo_withoutframe-300x300.png

Dr. Szabó Ferencet, az alapítvány kuratóriumi elnökét kérdeztük a szervezet munkájáról.

Hogyan segíti a Magyar Világítástechnikáért Alapítvány a hazai szakemberek világítástechnikai képzését, a világítástechnikai kutatásokat és fejlesztéseket?

A Magyar Világítástechnikáért Alapítvány küldetése, hogy segítse a fiatal világítástechnikai szakemberek munkába állását, a kutatók számára támogatást nyújtson a hazai és nemzetközi világítási célú tanulmányutakon és konferenciákon való publikációhoz, elismerje a nívós megvalósult világítási létesítményeket, népszerűsítse a korszerű világítástechnika vívmányait, ápolja és gyarapítsa a világítástechnikai szakkönyvtárat, ezáltal fejlesztve a közgondolkodást.

A Kuratórium elnöki pozícióját 2017 őszétől töltöm be. Számomra ez az új terület kezdetben az ismerkedéssel, az Alapítvány helyzetének áttekintésével, a lefektetett célokhoz tartozó arculat kigondolásával telt.

2018-ban a Schanda János publikációs ösztöndíj pályázat keretében PhD hallgató nemzetközi konferencia publikációját támogattuk. A Világítástechnikai Társasággal és a Magyar Mérnöki Kamarával közösen hirdettük meg a Pro Lumine Innovatív Világítás tervezője díjat, amelyet 2018 októberében adtunk át. Szintén a Világítástechnikai Társasággal és az MTA Veszprémi Területi Bizottsággal közösen rendezzük minden év októberében a „Lux et Color Vesprimiensis in memoriam prof. János Schanda” nemzetközi konferenciát, amely 2018-ban teljesen megújult, a gyakorlati megvalósulás pedig minden várakozásunkat felülmúlt. Támogatónknak köszönhetően 2019-ben újabb elismerő díj indítását tervezzük, Sziráki Zoltán Díszvilágítási Díj néven. 2019-re már megalkottuk terveinket, amelyek megvalósításán a Kuratórium tagjaival együtt dolgoznunk kell.

Az Alapítvány munkáját a fenti céloknak megfelelően a világítástechnika tudományos és alkalmazott világában is hátteret, támogató szerepet betöltő tevékenységként képzelem el.