Újabb 6R a körforgásos gazdaság működéséhez

Pár hete már összeszedtük a környezettudatos háztartás legfontosabb „R” kifejezéseit. Akkor megígértük, hogy megmutatjuk, milyen további „re” kezdetű fogalmakkal egészül ki a fenntarthatóság szemlélete az ipari termelésben.

Ismerkedj meg újabb 6 R-rel!

szofelho_re_cover.png

Return

Fontos, hogy az elhasznált, feleslegessé vált termékek visszatérjenek a gyártási folyamatba. Ehhez meg kell oldani a hulladék szelektív begyűjtését és visszajuttatását az ipari körforgásba. 

Refurbish

A kifejezés feljavítást jelent. A folyamat során a már használt terméket moduljaira szedik és a működéshez szükséges lényeges részeit vizsgálják, javítják. A végeredmény pedig a termék élettartamának növelése. 

Reprocess

Az alapanyagok begyűjtése és újrafeldolgozása során a megmunkálási folyamat végén újra használható alapanyag és termék keletkezik.

Redesign

Ebben az esetben az áttervezés nem a termék külső megjelenésének megváltoztatását jelenti. Ez a folyamat elsősorban azt segíti elő, hogy a termék a lehető legnagyobb mértékben a termelés körforgásában maradhasson. Ide tartozik például a korábbi alapanyagok újrahasznosítható anyagokkal történő helyettesítése.

Recondition

Ennek a megújítási folyamatnak a végeredménye egy „újszerű” termék, aminek a használathoz szükséges minden funkciója az új termékhez hasonlóan működik. Ez a feljavítás azonban nem terjed ki a termék minden apró részletére.

Remanufacture

A feldolgozás során mindenre kiterjedő megújítási folyamaton halad át a korábban már használt termék. Egyes elemeit újakra cserélik, másokat megjavítanak. A végén a termék minden egyes része pontosan olyan minőségű lesz, mint egy újonnan gyártott terméké.

Bár ez a felsorolás nem teljes, mégis jól érzékelteti, milyen változatos módszerekkel lehet a termelési folyamat során az anyagokat visszaforgatni és újrahasznosítani. A körforgásos gazdasági modell terjedésével ezek a tevékenységek egyre nagyobb szerephez jutnak.