Lámpahulladék

2019.már.14.
Írta: ElectroCoord Magyarország Szólj hozzá!

A világítás kezdete

A mai okos megoldásokkal már szinte elég csak arra gondolnunk, hogy szeretnénk több fényt, és máris működésbe lépnek az előre programozott vagy távvezérelt modern fényforrások. De hogyan kezdődött a világítás története?

A régészeti kutatások szerint az ősember a tűzgyújtás technikájának a fejlődésével kb. 80 ezer éve alkalmazza a tüzet kettős funkcióval: ekkor már a meleg és a világosság is biztosított volt számára.

flame-476384_640.jpg

Tovább

Az évszázados izzó még mindig világít

A kaliforniai Livermore-ban nagyon óvatosan bánnak a helyi világítással, hiszen a helyi tűzoltóállomáson egy igazi Guinness rekorder, a Centenáriumi Izzó fényét őrzik. Idén már 118 éve világít szinte folyamatosan a képen látható fényforrás.

tuzoltosag.jpg

Forrás: http://www.centennialbulb.org

Tovább

„Mentsd meg a bolygót. Támogasd az újrahasznosítást.”

Ezzel a felhívással indul útjára 2019-ben a Global Recycling Day, vagyis az Újrahasznosítás Világnapja. A 2018-ban létrehozott világnap célja, hogy ezen a napon felismerjük és ünnepeljük az újrahasznosítás fontosságát.

A világnap missziója kettős:

  • bebizonyítani a világ vezetőinek, hogy az újrahasznosítás egyszerűen túl fontos ahhoz, hogy ne legyen globális cél, és sürgős összefogásra van szükség az újrahasznosítás szemléletének terjesztéséhez,
  • felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a minket körülvevő tárgyakra erőforrásként, és ne hulladékként tekintsenek – amíg ez nem történik meg, addig nem ismerjük meg az újrahasznosított termékek valós értékét és nem kapják meg azt a megbecsülést, amit megérdemelnek.

Az idei világnap mottója: Recycling Into the Future

A világnap sikeréhez te is hozzájárulhatsz azzal, hogy az alábbi ábrán található 7 ígéretből minél többet bevállalsz:

seven-promises-graphic.jpg

Forrás: https://www.globalrecyclingday.com/

Tovább

Ismerd meg a Magyar Világítástechnikáért Alapítványt

Előző héten bepillantást nyerhettünk a hazai kutatási folyamatokba. A szakemberek képzésében és a fiatal tehetségek támogatásában jelentős szerepet vállal a Magyar Világítástechnikáért Alapítvány.

cropped-mva-logo_withoutframe-300x300.png

Dr. Szabó Ferencet, az alapítvány kuratóriumi elnökét kérdeztük a szervezet munkájáról.

Tovább

Mivel világítunk 10-15 év múlva?

Vajon hogyan fogunk 10-15 év múlva világítani? Hogyan látja egy szakember a jövőt? - Kérdésünkre Nádas József válaszolt:

10-15 év múlva nagyrészt az élet minden területén a maiakhoz hasonló, de még jobb LED-ekkel fogunk világítani. Az igazi kérdés az, hogy azt követően mivel világítunk majd.

switch-949109_640.jpg

Tovább

Érdemes a világítástechnikai pályát választani?

Előző heti bejegyzésünkben Nádas József, az Óbudai Egyetem Mikroelektronikai és Technológia Intézetének oktatója a világítástechnikai szakemberek képzéséről beszélt. Kíváncsiak voltunk arra is, milyen lehetőségek várják a szakembereket a képzés elvégzése után.

obudai.jpg

Tovább

Milyen tudásra van szüksége ma egy világítástechnikai szakembernek?

A Világítástechnikai Társaság fontos szerepet vállal a hazai szakemberek képzésében. Felkerestük Nádas Józsefet, a társaság alelnökét, az Óduda Egyetem oktatóját, hogy segítsen egy kicsit megismerni a világítástechnikai szakképzést.

nj2.jpg

Tovább

Heti ECM – 2. évad

Kedves Olvasó!

kb_nev_oltonyos.jpg

2018 január első hetében indítottuk útjára internetes blogunkat a „Heti ECM”-et, melynek küldetése a lámpahulladék begyűjtésében és újrahasznosításában részt vevők tájékoztatása volt a világítástechnika és a hulladékgazdálkodás aktualitásairól, érdekességeiről.

Különös hangulata volt annak, amikor az első számhoz írtam ajánlót. Most sincs ez másként, pedig ez már a második „évad” lesz az életünkben. Célunk nem változott, továbbra is platformot és lehetőséget szeretnénk biztosítani a lámpahulladék begyűjtésében érintett szakemberek számára, hogy tapasztalataikat, eredményeiket rövid hírek formájában közzétegyék. A blog szerkesztői  továbbra is Szepesi György marketing stratéga és Burgmann Nóra online (zöld)marketing szakértő lesznek.

Olvassátok, böngésszétek és írjátok velünk együtt a „Heti ECM” híreit!

Kovács Béla

ügyvezető

Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.

www.lampahulladek.hu