Lámpahulladék

2018.sze.12.
Írta: ElectroCoord Magyarország Szólj hozzá!

Így utazik a szelektált lámpahulladékod

A lámpahulladékok ingyenes begyűjtése során a felhasználóknak csak annyit kell tenniük, hogy a kidobásra szánt izzókat, lámpákat eljuttassák a legközelebbi gyűjtőhelyre. Onnan a hulladék az ország egész területéről teherautókkal folytatja útját a feldolgozóüzemig.

Domonkos Zoltán gépkocsivezető már 8 éve oszlopos tagja az Electro-Coord országos begyűjtő hálózatának. Felkerestük, hogy meséljen nekünk erről a munkáról.

domonkos_zoltan_20180911_063621_2025.jpeg

Tovább

„A fény természete” fotópályázat

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. fotópályázatot hirdet, melynek célja megmutatni, milyen rendkívüli hatással van életünkre a fény.

Mutasd meg egy fotón a fények játékát, hangulatát, a fény hatását az emberre.

A pályázat nyílt: amatőr és profi fotósok egyaránt benevezhetnek a világ bármely pontjáról, kivételt képeznek a zsűri tagjai és a szervezők.

A művekkel két kategóriában lehet nevezni:

Tovább

Egy kis csapatban mindenkinek át kell látnia a teljes folyamatot

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. hálózatát egy viszonylag kis csapat működteti. A központi irodában összesen öten dolgoznak azon, hogy az országszerte működő gyűjtőpontokról a lámpahulladék a feldolgozó és újrahasznosító üzemekbe kerüljön.
Megkértük Bakos Cecíliát, az Electro-Coord irodavezetőjét, hogy tájékoztasson bennünket arról, hogy milyen feladatokkal jár a folyamatos hulladékgyűjtés.

cilikep.jpg

Tovább

Romániában is jól működik a lámpahulladékok gyűjtése

A legtöbb európai országban van legalább egy olyan szervezet, amely a hazai Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. munkájához hasonlóan végzi a lámpahulladékok gyűjtésének és kezelésének feladatait. A külföldi szervezetek közül a legszorosabb kapcsolat a romániai Recolamp Association-nel alakult ki. Ezt a kapcsolatot erősítette több, határon átnyúló program is.

Felkerestük Sorin Borost, a Recolamp logisztikai menedzserét, hogy tájékoztasson bennünket a romániai lámpahulladék-gyűjtési rendszerről.

sorin_boros.jpg

Tovább

Hallgasd vissza és legyél te is a világításban mindig környezettudatos

2018-ban új sorozat indult a Trend Fm Délutáni Monitorjában. A „Mindig környezettudatosan” rovat témája a környezettudatos, emberközpontú világítás és a fényforrás hulladékok szakszerű kezelése volt.

A sorozat lezárása alkalmából kerestük meg Érczfalvi Andrást, a műsor szerkesztőjét, műsorvezetőjét, hogy beszéljen nekünk a műsor készítése során szerzett tapasztalatairól.

erczfalvi.png

Tovább

Egységben az erő - így működik a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége

Az ország legnagyobb környezetvédelmi szervezete, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 1992 óta gyűjti egy csoportba a környezetvédelmi ipar szereplőit. A ma már 222 taggal működő szervezet aktív szakmai munkával bizonyítja a környezetvédelem hiánypótló szerepét és egyre sürgetőbb hangsúlyosságát.

A KSZGYSZ jelenéről és céljairól kérdeztük Hankó Gergely ügyvezető igazgatót.

hanko-gergely_4.jpg 

Tovább

A szoláriumcsövek is újrahasznosulnak

Amikor világítástechnikai termékekről és lámpahulladékról beszélünk, a legtöbb embernek az üzletekben kapható izzólámpák, fénycsövek és LED lámpák jutnak az eszébe. Pedig a fényforrás hulladékok csoportjába még sok más termék tartozik. Egyikük például a szoláriumcső.

Ebben a beszélgetésben a Hollandimpex Kft. ügyvezető igazgatója, Parditka Julianna mutatja be, milyen hulladékkezelési feladatokkal járnak a szolárium ipari termékek.

parditka_julianna.jpg

Tovább

Mit tanulnak ma a jövő villanyszerelői?

A hazánkban begyűjtött lámpahulladék nagy része nem a lakossági szelektív gyűjtésből származik. A villanyszerelőknek jelentős szerepük van abban, hogy a munkájuk során keletkezett hatalmas mennyiségű fényforrás hulladékot sikeresen visszagyűjtsük, és a korszerű újrahasznosítási folyamat során jelentős mennyiségű újrahasznosítható anyag kerülhessen vissza az ipari körforgásba.

Fontos, hogy a jövő villanyszerelői már tanuló éveik alatt megismerjék a hazai visszagyűjtési és újrahasznosítási rendszert. Ezért az Electro-Coord Magyarország készített számukra egy útmutatót, amelyből a jövő szakképzett villanyszerelői megtudják, mit tehetnek azért, hogy megakadályozzák az elhasznált izzók és lámpák hulladéklerakóba kerülését.

Ez az útmutató a Székesfehérvári SZC Perczel Mór Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma diákjaihoz is eljutott. Ebből az alkalomból kerestük fel Somlyai Zsombor Gergelyt, az intézmény igazgatóhelyettesét.

somlyai_zsombor.jpg

Tovább