Tetemes mértékű díjakkal debütál az új EPR rendszer

2023. június 2-án megjelent az energiaügyi miniszter 8/2023. (VI. 2.) számú rendelete az EPR rendszerben fizetendő díjak mértékéről. Az EPR-díjak az ugyanazon termékekre fizetett termékdíj tételeknél jóval magasabbak.

Az elektromos és elektronikai termékek termékdíja eddig minden termékre 57 Ft/kg volt.

  1. július 1-től termékcsoportokként változó EPR-díjat kell majd fizetni az alábbiak szerint:

hűtőgépekre 116 Ft/kg

képernyőkre, monitorokra 362 Ft/kg

lámpákra 306 Ft/kg

nagygépekre 124 Ft/kg

kisgépekre 261 Ft/kg.

Láthatjuk, hogy jelentős az emelkedés a termékdíj tételekhez képest. Vannak olyan csomagolószer kategóriák, ahol az emelkedés mértéke több mint nyolcszoros.

Mivel az EPR díj magasabb, mint a termékdíj, ez azt is jelenti, hogy termékdíjat a vállalkozásoknak nem kell majd fizetniük. A probléma ott van, hogy ugyanarra a termékre a jövőben ugyan nem fogunk termékdíjat fizetni (hanem csak EPR-díjat), a termékdíjjal kapcsolatos nyilvántartási és bevallási kötelezettségeknek továbbra is eleget kell tegyenek a gazdálkodók.

Ugyanazon termékekre az EPR-díj és a termékdíj adminisztráció párhuzamosan fog élni, a fizetendő termékdíjból levonhatjuk majd a megfizetett EPR-díjat. Abban reménykedhetünk, hogy előbb-utóbb a termékdíjas szabályozás meg fog szűnni.

Így minden vállalkozás elemi érdeke, hogy az új EPR díjakra tekintettel az árait felülvizsgálja. Az EPR-díjaknak a termékdíjhoz képest történő emelkedésén túl figyelnünk kell arra is, hogy mennyire változik a csomagolóanyagok EPR-díj tétele, hiszen minden terméken van csomagolás, ami szintén EPR-díj megfizetésével jár.

A fizetendő díjtételek megvizsgálásán túl kiemelten fontos a bevallásokhoz szükséges nyilvántartások metodikájának kialakítása, azaz olyan új módszerek bevezetése az ügyviteli és a számlázási rendszerükben, amellyel kontroll alatt tarthatjuk ezen díjak bevallásait.

Társaságunk az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. segítséget nyújt az EPR díjhoz szükséges adatok felviteléhez és a szükséges nyilvántartás vezetéséhez, továbbá ügyfeleink számára az EPR díjat és/vagy a termékdíjat is kiszámítjuk, bevalljuk és képviseljük az illetékes hatóságok előtt.

Ismerje meg az EPR-hez kapcsolódó szolgáltatásunkat (www.eepr.hu), írjon vagy hívjon bennünket!