Gyakran ismételt kérdések a lámpákra vonatkozóan a higannyal kapcsolatos jogszabályokról

A LightingEurop Quarterly Newsletter | November 2022 számában jelent meg a Frequently Asked Questions on Mercury Related Legislation for Lamps című cikk, melynek elkészítettük a magyar nyelvű fordítását.

A világítástechnikai ágazat támogatja a termékek veszélyesanyag-tartalmának csökkentésére irányuló szabályozási törekvést. Vállalataink folyamatosan munkálkodnak higanymentes alternatív lámpák kifejlesztésén, ahol ez műszakilag és gazdaságilag lehetséges. A technológia jelenlegi fejlődési szakaszában és állása szerint az energiahatékonyság és megfizethetőség megőrzése mellett nem lehet minden alkalmazás összes különböző lámpáját teljesen higanymentessé tenni.

A higany, mint veszélyes anyag lámpákban való felhasználását több jogszabály is szabályozza, köztük:
• a 2011/65/EU irányelv (RoHS) egyes veszélyes anyagok elektromos és elektronikus berendezésekben való alkalmazásának korlátozásáról, valamint hasonló törvények egyre több országban és régióban;
• az ENSZ Minamata Egyezménye és a kapcsolódó végrehajtási rendeletek, pl. a 2017/852/EU rendelet a higanyról és a kapcsolódó jogszabályok más országokban és régiókban világszerte.

Ezzel párhuzamosan ezeket a lámpákat az „EU 2019/2020 rendelete a fényforrások és különálló vezérlőegységek környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények megállapításáról” (EU Ecodesign) és különböző országok energiahatékonysági politikái is szabályozzák. Az EU Ecodesign szabályai nemrég módosultak; az új követelmények többsége 2021. szeptember 1.-től érvényes.

Ez a GYIK a LightingEurope véleményét fejti ki a különböző jogszabályok együttes értelmezéséről és lámpákra való alkalmazásáról, beleértve azt, hogy mit engedélyeznek az egyes jogszabályok, és mit nem, továbbá tisztázva az egyes jogszabályok eltérő terminológiái okozta esetleges félreértéseket.

Kattints a képre és ismerd meg a szakmai válaszokat:

le_faq_on_mercury_related_legislation_for_lamps_20220726_modositott-1.jpg

Továbbra is érdemes követni az Electro-Coord Magyarország oldalait: a Lámpahulladék Facebook oldalátInstagram oldalunkat és http://electro-coord.hu/ honlapunkat.