Különleges élmények és új ismeretek - ilyen egy nyílt nap nálunk

Nagy sikerrel zárultak a 2022 – AZ Üveg Éve programsorozat keretében megtartott Nyílt napok Mezőkovácsházán a fénycsőfeldolgozó üzemben. A két napos eseménysorozaton több mint 200 látogató vett részt több korosztályból: gimnazisták, általános iskolások és még óvodás csoportok is érkeztek a térségből, Békés megyéből.

Az érdeklődők részt vettek egy interaktív előadáson, ahol a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, valamint a veszélyes hulladékok-, így a lámpahulladékok begyűjtéséről és újrahasznosításáról is szó esett.

img_9069.JPG

Ezt követően egy körbevezetéssel bemutatásra került a teljes üzem (raktározás, válogatás, feldolgozás, gyűjtőedények és lámpatípusok áttekintésével).

img_9246_resize.JPG

A nyílt napok második napját gazdagította egy budapesti színtársulat is az előadásával. A „Világítás történetéről” szóló előadás keretében a színészek bemutatták, hogy a kezdetektől napjainkig hogyan változott a világítás az emberek életében, hogyan jutottunk el a tűztől a ma használatos LED világításig.

img_9129_resize.JPG

A világítás történetében meghatározó szerepe van az üveg megjelenésének, hisz feltalálását követően mind a mai napig meghatározó alapanyaga a lámpáknak. Fontos kihangsúlyozni, hogy a fényforrások üveg hulladékának közel 100 %-a újrahasznosítható, így nagyon hasznos alapanyagról és „hulladékról” beszélhetünk. A lámpahulladékok szelektív gyűjtésével mindenki elősegítheti az üveg újrahasznosítását és környezetünk védelmét.

Amennyiben érdekel, mikor kerül megrendezésre a jövőben nyílt nap a mezőkovácsházi fénycsőfeldolgozó üzemben, úgy érdemes követni a Lámpahulladék Facebook oldalt és a Lámpahulladék blogot, ahol minden eseményről és programról beszámolunk.