Az ECM legemlékezetesebb pillanatai 2021-ben

2022 első napjai az évindítás tennivalói mellett alkalmat adnak arra is, hogy kicsit visszatekintsünk, és felidézzük az elmúlt év fontos eseményeit. Az Electro-Coord Magyarország 2021-es évének emlékezetes pillanatait Sztankó Eszter, az ECM irodavezetője segítségével gyűjtjük össze.

Szakmai szemmel milyen volt számotokra 2021?

Büszkék vagyunk arra, hogy 194 gyártó és importőr taggal továbbra is mi vagyunk a legjobb választás a világítástechnikai ipar számára. 2021-ben 540 tonna hulladékot gyűjtöttünk be és hasznosítottunk, ez az értékesített lámpamennyiségnek a 68%-a. Az Electro-Coord több mint 14200 gyűjtőpontból álló hálózatot működtet, amely tagjainknak, ügyfeleiknek és végfelhasználóinknak továbbra is ingyenes lámpa-újrahasznosítást biztosít.

ecm2021.png

Mik voltak az év legemlékezetesebb történései?

2021. februárjában a lámpahulladék-gyűjtők európai szakmai szervezete, az EucoLight webinárral ünnepelte meg azt a hatalmas eredményt, hogy 19 országbeli tagszervezetei (köztük Magyarországot képviselve az ECM) együtt elérték 2 milliárdodik lámpa újrahasznosítását. Úgy gondolom, hogy ez minden tagszervezetnek, így nekünk is hatalmas siker és mérföldkő.

Ugyanebben a hónapban szakemberek közreműködésével tartottunk egy webináriumot, ’Újrahasználat a világítástechnikában. Készen állunk rá?’ címmel. Megvizsgáltuk a hulladékká váló világítótestek újrahasználatának lehetőségeit. Az itt gyűjtött információkkal gazdagodva folytatjuk az újrahasználatra történő felkészülés alappilléreinek kidolgozását 2022-ben.

2021-ben is folytatódott a népszerű „Mindig környezettudatosan sorozat a Trend Fm Monitor délutánjában, ahol Érczfalvi András rádiós műsorvezetővel vitatták meg a szakma prominensei a világítástechnikai iparban történt változásokat és eredményeket.

Nagy figyelmet kapott 2021 nyarán Kovács Béla ügyvezető interjúja az RTL Klub Reggeli stúdiójában, ahol az okos világításról és a lámpahulladékokról beszélt. A műsornak köszönhetően sokakhoz eljutott az üzenetünk, a lámpák szelektív gyűjtésének fontossága.

Mik azok az események, amelyekre a legszívesebben emlékeztek vissza?

Az év első felében megújult a http://lampahulladek.hu/ weboldalunk. Ennek köszöntésére nyereményjátékot indítottunk ’A lámpák második élete’ címmel. A játékban a lámpahulladékokra vonatkozó kérdésekre kellett helyesen válaszolni, melyhez segítséget különböző cikkeinkből kaphattak a játékosok. Örülünk neki, hogy kiemelkedő számú, 4600 fő résztvevője volt a játéknak, akik a kérdéseken keresztül megismerkedhettek a lámpahulladékokkal és azok gyűjtésével.

Büszkék vagyunk rá, hogy sok érdeklődőt vonzott az Electro-Coord Magyarország programja az idei Európai Hulladékcsökkentési Héten. 2021. november 22-24. között három napra kinyitotta kapuit az egyetlen hazai lámpahulladék újrahasznosító üzem, lehetőséget adva arra, hogy a látogatók testközelből megismerjék a világítástechnikai termékek teljes körforgásának folyamatát. A három nap alatt csaknem 150 diák, tanár és magánszemély vett részt a programokon, továbbá a média részéről is több megkeresés érkezett.

Boldogan emlékszünk vissza rá, hogy 2021. decemberében megtudtuk lepni a gyermekvédelmi szakszolgálat kemencei lakásotthonában nevelkedő gyerekeket egy óriás okos Tv-vel. A karácsonyra kapott Tv-nek nagy sikere volt a gyerekek körében, aminek átadása után szívmelengető rajzokat kaptunk tőlük.

Milyen tervekkel vágtok neki 2022-nek?

Az Electro-Coord továbbra is azon dolgozik, hogy biztosítsa világítástechnikai berendezésekből származó hulladékok birtokosai számára, hogy ingyenesen hozzáférjenek a gyártók által finanszírozott begyűjtéshez és újrahasznosításhoz. 2022-ben 500 új gyűjtőpont létesítését, 500 tonna hulladék begyűjtését és újrahasznosítását tervezzük. Az új gyűjtőpontok még könnyebbé teszik majd a fogyasztók és a felhasználók számára, hogy helyesen bánjanak a lámpahulladékkal. A lámpák esetében, tekintettel törékenységükre, ez kihívásokat jelent, és alternatív megközelítést igényel. Kiemelt célunk lesz 2022-ben az újrahasználat ösztönzése is. Még sokoldalúbbá kívánjuk tenni az ismeretterjesztő és edukációs programjainkat is, ezért különleges kalandra hívjuk 2022 kezdetén követőinket. Elkészítettük Coline Weinzaepflen: Enlighten your clock: How your body tells time című képregényének magyar fordítását, amit 2022 első hónapjaiban érdekes sorozatként osztunk meg.

Hogyan segíthet az olvasó abban, hogy ezek a tervek megvalósuljanak?

Reméljük, hogy a kedves olvasóink továbbra is figyelemmel kísérik az oldalainkat és közösségi média felületeinket, ahol rendszeresen adunk hírt lámpahulladékokkal kapcsolatos érdekességekről, világítástechnikában történő változásokról, nyereményjátékokról, valamint interjúkról. Bízunk benne, hogy ezeket az ismereteket barátaikkal és családtagjaikkal is megosztják a követőink és 2022-ben is szelektíven fogják gyűjteni a lámpahulladékot. :-)

Továbbra is érdemes követni az Electro-Coord Magyarország oldalait: a Lámpahulladék Facebook oldalátInstagram oldalunkat és http://electro-coord.hu/ honlapunkat.