Miről szól a második LED forradalom?

2010 környékén a világítástechnikai ágazatban a LED-ek váltak a fő fényforrássá. Ennek a váltásnak a kiváltó oka az energiamegtakarítás volt. Bevezetésük egyike volt annak a számos hatalmas erőfeszítésnek, amellyel a világítástechnikai iparág a globális felmelegedés elleni harchoz hozzájárult.

light-g6ca26292f_640.jpg

A LED-ek kisméretű elektronikai eszközök, amelyek könnyen integrálhatók más elektronikai komponensekbe, például kapcsolókba, szabályozókba, chipekbe, szenzorokba stb. A világítási rendszerek mára az okosépületek alapvető elemévé, sőt, sokszor a gerincévé váltak. Ez számos olyan további funkciót tett lehetővé, mint például a csatlakoztathatóság, a LiFi, a jelenlét-érzékelés, a beltéri pozicionálás, az eszköz-nyomonkövetés és -kezelés, az épületekről vagy utcákról gyűjtött használati adatok stb. Ez az első LED forradalom, amely mára a tetőfokára hágott.

A második LED forradalom a „good light”, azaz „jó fény” bevezetése. Ennek még nagyobb hatása lesz, mert zárt térben lakó és dolgozó emberek milliárdjainak érinti majd az életét. Életünk több, mint 90%-át zárt térben, a természetes napfénytől nagyrészt megfosztva töltjük.

A tudomány álláspontja ezzel kapcsolatban egyértelmű: biológiai óránk beállításához szükségünk van a napfényre. A napfény hiánya rossz alvásminőséget eredményez, ami miatt romolhat az egészségünk és hangulatingadozásokat tapasztalhatunk. Naponta legalább két órát kellene természetes fényben, a szabadban töltenünk.

Mivel ezt nem mindenki tudja megvalósítani, a beltéri világításnak kell kompenzálnia a napfény hiányát. A beltéri világítást kell „jó fénnyé” alakítani: olyan fénnyé, ami a napfényhez hasonló és pozitív hatással van a biológiai óránkra. Az épületekben a világítási rendszerek gondoskodnak a zárt terek megvilágításáról, biztonságáról és légköréről. Ezek a fényszintek azonban túl alacsonyak és túl statikusak ahhoz, hogy kompenzálják a napfény hiányát. A fény intenzitásának körülbelül ötször ilyen magasnak és dinamikusabb spektrumúnak kellene lennie.

A jó fénnyel kapcsolatos további információkat és követelményeket foglalja össze a Good Light Guide angol nyelvű útmutató.

Következő cikkünkben áttekintjük, hogyan gondoskodhatunk jó fényről zárt térben.

Cikkünk Jan DENNEMAN: Personal Good Light - The Second LED Revolution című cikke nyomán készült.

Továbbra is érdemes követni az Electro-Coord Magyarország oldalait: a Lámpahulladék Facebook oldalátInstagram oldalunkat és http://electro-coord.hu/ honlapunkat.