Vár a csillagos égbolt

Éppen a mai és a következő éjjeleken lesznek a leglátványosabbak a Perseidák hullócsillagai, az év legjobban megfigyelhető meteorzáporában óránként legalább húsz-harminc hullócsillagra lehet számítani.

Ugye, te is szeretnéd észrevenni ezeket az égi látványosságokat?

Akkor nem kell mást tennünk, mint biztosítanunk a fényszennyezésmentes sötét égboltot.

dark-2024127_640.png

A mesterséges világítással együtt jelent meg ez a negatív környezeti hatás: a fényszennyezés, azaz a fényhasználatnak azt a formája, amikor a mesterséges fény egy része hasznosítás nélkül távozik az égbolt felé.

Miért káros a fényszennyezés?

  • Mert zavarhatja az éjszakai állatok életciklusát, nem tudnak táplálékot szerezni, a repülő rovarok és vonuló madarak nehezen tájékozódnak.
  • A hiányzó sötétség az emberi szervezetre is hatással van: felborul néhány hormonunk termelése, nem tudjuk kipihenni magunkat, ezért növekszik a stressz szintünk, mindez akár betegségek kialakulásához is vezethet.
  • Az éjszakai közlekedést is veszélyezteti a fényszennyezés, hiszen a káprázó fények megzavarhatják a sofőrt, és ezzel növekszik a balesetek lehetősége.

A fényszennyezés egyre nagyobb bolygónkon. Ennek egyik oka, hogy a rohamosan terjedő LED világítás nagyobb fényszennyezést okoz a korábban használt lámpatesteknél. A hideg fényű köztéri világítás is jobban szennyezi a környezetet, mert az ebben hangsúlyos kék fény gyorsabban terjed  és az energiatartalma is nagyobb a melegebb fényeknél.

Mit tehetsz?

Te is védheted a környezeted és az élővilágot, ha kültéri világításnak meleg fényű, nem villogó, a horizont alá irányuló megoldásokat választasz, és legkésőbb este 10 körül lekapcsolod ezeket a fényeket!

Lecseréled a kültéri világításod?

Hozd el a leváltott lámpákat a legközelebbi barkácsáruházba, elektronikai üzletbe vagy nagyobb bevásárlóközpontba, dobd be az ott található lámpahulladék-gyűjtő edénybe és mi gondoskodunk az újrahasznosításáról.

Továbbra is érdemes követni az Electro-Coord Magyarország oldalait: a Lámpahulladék Facebook oldalátInstagram oldalunkat és http://electro-coord.hu/ honlapunkat.