Hogyan működnek ma az FKF Szemléletformáló és Újrahasználati Központok?

Az előző hetekben már beszámoltunk a 2021. február 03-i szakmai webinárium néhány előadásáról. Az eseményen a résztvevők megismerhették az FKF Szemléletformáló és Újrahasználati Központok működését is, amelyet Czermann-Tóth Gyula osztályvezető mutatott be részletesen.

A fővárosban 2016-tól kezdődően egyre nagyobb figyelmet fordítanak a hulladék újrahasznosítás mellett az újrahasználat ösztönzésére. Ennek sikerét bizonyítja a jelenleg működő két Szemléletformáló és Újrahasználati Központ folyamatosan növekvő forgalma is. Ezek a főváros XV.. és XVIII. kerületében speciális feltételek mentén működő egységek, Magyarország tényleges újrahasználti központtal nem rendelkezik.

Az FKF-hez beérkezett elektronikai és elektromos hulladék mennyisége folyamatosan növekszik az utóbbi években. Az így beérkezett hulladékról a lakosság nem rendelkezik, bár a szervezet tapasztalatai szerint ennek kb. 30-40%-a használható állapotban, minden eredeti funkcióját megtartva kerül leadásra pl. csak lecserélték, elavult, örökölték stb. A hulladékudvarokban ezek további használatba adására jelenleg nincs lehetőség.

webinar14.jpg

A budapesti két központban napjainkban nem foglalkoznak elektromos és elektronikai termékekkel, hiszen ezek újrahasználatra történő felkészítése speciális követelményekkel jár. Jelenleg az alábbi termékek cserélnek gazdát a központokban:
webinar15.jpg

A két központ további különlegessége, hogy itt nem készítenek fel beérkező termékeket újrahasználatra, nincs javítás és felújítás sem. A beérkező termékek szemrevételezés után azonnal kikerülhetnek a polcra, ha pedig nem felelnek meg az eredeti funkcióiknak, akkor hulladékként kerülnek feldolgozásra.

A központokba látogatók száma folyamatosan növekszik, egyre többen veszik igénybe a szolgáltatást. 

webinar17.jpg

A látogatók folyamatosan jelzik azt is, szeretnék, ha elektromos és elektronikai termékeket is le lehetne adni ezeken a helyeken. A jövőben az FKF szakemberei erre is szeretnének megoldást találni, azonban ehhez a jelenlegi bemutató tér kicsi, az egész területet fejleszteni kell, és ezzel párhuzamosan ki kell épülnie az elektromos és elektronikai termékek hulladék minősítési folyamatának is.

A webináriumon elhangzott előadások további összefoglalói:

Értesülj első kézből a mindennapi szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódó hírekről Facebook oldalunkon!