A kiterjesztett gyártói felelősség köre

A kiterjesztett gyártói felelősség (EPR - Extended Producer Responsibility) a fogyasztás szakaszánál jóval szélesebb körben, a termék teljes életciklusára követeli meg a gyártói felelősséget. A gyártóknak ezentúl felelősen kell gondoskodniuk a termékéletciklus minden szakaszában keletkezett hulladékról. Ez teszi lehetővé a körkörös gazdaság megvalósulását.

Ahogy az EucoLight alábbi ábráján is látszik, már a terméktervezés szakaszában figyelembe kell venni a hulladékminimalizálás és jövőbeli újrahasznosítás lehetőségeit. Gondoskodni kell a termelési folyamatban és a fogyasztási szakaszban keletkezett hulladék minimalizálásáról, működtetni kell az újrahasznosítható hulladékok begyűjtésének hálózatát és meg kell valósítani a hulladékfeldolgozás során a másodlagos nyersanyagok visszanyerését, hogy azok a termelés során alapanyagként ismét a körforgás részeivé váljanak.

eprhun.jpg

A világítástechnikai ágazatban ennek a körforgásnak a megteremtésében együttműködnek a gyártók, kereskedők és a hulladékgyűjtő és feldolgozó szervezetek, köztük hazánkban az Electro-Coord Magyarország.

Értesülj első kézből a mindennapi szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódó hírekről Facebook oldalunkon!