Környezettudatos fényforrást ajándékba

Adunk egy kis segítséget azoknak, akik valamilyen világítástechnikai termékkel szeretnének meglepetést okozni karácsonykor.

Míg az izzólámpa felfedezésétől legalább száz évig új fényforrás vásárlásakor csak annyit kellett tudnunk, hogy az adott lámpába 40, 60 vagy 100 wattos „égőre” van szükségünk, ma már az üzletek kínálatának sokszínűsége zavarba ejtő.

Hogyan válasszunk környezettudatosan fényforrást?

Mióta a technológia átlépett az izzólámpán, választanunk kell a halogénizzók, kompaktfénycsövek és LED-lámpák között. De nem ilyen egyszerű a feladat, hiszen egy alapos, megfontolt döntéshez össze kell tudnunk hasonlítani az elérhető termékek teljesítményét, fényáramát, feszültségét, fejelését és méretét, a kibocsátott fény színét.

christmas-2597789_640.jpg

A gyártók, a szabályozó hatóságok és a kereskedők igyekeznek minden fontos információt feltüntetni a termékek csomagolásán, a hatalmas információtömeg viszont nem mindig könnyíti meg a vásárló dolgát.

Ha energetikai szempontból vizsgáljuk a ma elérhető technológiákat, és a fényforrások fényhasznosítását szeretnénk összehasonlítani, akkor a legújabb LED-ek kerülnek ki győztesen. Míg az izzólámpák fényhasznosítása 12-15 lumen/watt volt, a fénycsövek és kompakt fénycsövek már ennél ötször hatékonyabban működnek. A modern, betekerhető LED-lámpák fényhasznosítása pedig 80-120 lm/W-os tartományba esik. A jövőben ez a mutató, a fejlesztők előrejelzése szerint, tovább növekedik. Az általuk nyerhető energiamegtakarítás bőven megéri az értük kifizetett magasabb árat, amennyiben biztosított a megfelelő hőelvezetés. Belsőtérben 2500-3000 Kelvin színhőmérsékletű LED-eket célszerű használni a kellemes vizuális komfortérzet megteremtése érdekében. Opál burás lámpatestbe a szálas LED ajánlott, míg víztiszta burák esetén a diffúz kialakítású LED használata célszerű, a káprázás elkerülése végett.

Mégis milyen lumen értékű fényforrást válasszunk? 

A döntés meghozatalakor egyik megoldás az összehasonlítás: az egykori 100W-os izzó fényárama 1380 lumen volt. Amennyiben nagyobb megvilágításra van szükségünk, akkor ennek az értéknek megfelelőt vegyünk. Alacsonyabb szintű megvilágítás esetén ennél az értéknél kisebb lumen értékű ajánlott.

A másik megoldás a választásra, ha a LED fényforrás teljesítményét (W) megszorozzuk 8-10-el, akkor megkapjuk annak az annak megfelelő izzó teljesítményét. Igaz ez utóbbi értéket a nevesebb gyártok feltüntetik a fényforrások dobozán.

Értesülj első kézből a mindennapi szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódó hírekről Facebook oldalunkon!