Hamarosan megújul az energiacímke

Hallottál már arról, hogy 2021. március 1-től megújul az egyes nagyháztartási gépeken látható színes tájékoztató címke, az energiacímke?

A változásra azért van szükség, mert a gyártói fejlesztéseknek és a jogszabályi előírásoknak köszönhetően a jelenleg érvényben levő energiaosztályokat a készülékek „kinőtték”. Hiába van a címkén a pirostól (legkevésbé energiahatékony) a sötétzöldig (leghatákonyabb) több energiaosztály is, szinte az összes készülék a felső 2-3 osztályba tartozik, vagyis a A+, A++ és az A+++ osztályokba. Így viszont egyre kevésbé tölti be azt a szerepet, melyre hivatott: hogy segítsen a fogyasztóknak különbséget tenni a piacon kapható készülékek között.

A jogszabály a 28 tagállamban egységes és nyelvsemleges megjelenést ír elő az összes elektromos és elektronikai berendezésre.

A megújult energiacímkék használatának szabályozása 2021. március 1-től lép hatályba, de az új címkékkel már korábban, idén novembertől is találkozhatunk, ha új készüléket vásárolunk. Ugyanis egy négy hónapos átmeneti időszak során a gyártóknak a jelenlegi mellett már az új címkét is a készülék dobozába kell csomagolniuk tájékoztatási jelleggel. A kereskedőknél kihelyezett gépeken, továbbá a webáruházakban az új címkével 2021. március 1-től találkozhatunk.

uj_energia_cimke_plakat_a3.jpg

Az új címke legfontosabb változása, hogy a legmagasabb energiaosztály az A osztály lesz, vagyis megszűnnek a +-os energiaosztályok.

Felmerülhet a kérdés, vajon akkor az a készülék, amely eddig A+++ osztályú készülék volt, most A osztályú lesz? A válasz nem ilyen egyszerű. Ha például a mosogatógépeket nézzük, akkor ma az a mosogatógép kaphat A+++ energiaosztályú minősítést, amelyiknek az ún. összesített energiaindexe (EEI-értéke) kisebb mint 50. Egy ma A+++ energiaosztályú mosógép az új szabályozás szerint azonban lehet akár D, akár C, akár B vagy A osztályú is, annak függvényében, hogy mekkora az EEI-értéke. A jogszabály ugyanis az alábbiak szerint határozza meg az új energiaosztályokat a mosogatógépek esetében:

A – EEI < 32

B – 32 ≤ EEI < 38

C – 38 ≤ EEI < 44

D – 44 ≤ EEI < 50

E – 50 ≤ EEI < 56 (ez a jelenlegi A++ osztály)

F – 56 ≤ EEI < 62 (ez nagyjából a jelenlegi A+ osztály, amely a jelenleg forgalomba hozható legkevésbé hatékony osztályú gépeket adja)

G – 62 < EEI

Így a mostani A+++ osztályú gépek – tényleges fogyasztásuktól függően A, B, C vagy D osztályba kerülnek majd, a jelenlegi A++ gépek E osztályba, az A+ készülékek pedig az F osztályba.

A lényeg a nagyháztartási gépek esetén ugyanaz: a jelenleg mindössze három osztályt kitöltő gépeket (mosógépeket, mosogatógépeket, hűtőket, fagyasztókat) a jövőben 6 osztályba osztják be.

Nem kell megijednünk, a készülékek nem lesznek rosszabbak!

Sőt, mint láttuk, épp, hogy a fejlesztések és a készülékek hatékonyságának növekedése miatt van szükség az új szabályozásra, az alaposabb differenciálásra. Emellett a jogalkotó ezúttal előrelátó is volt: nem szeretne megint pár év múlva változtatni a szabályozáson, ezért úgy döntött, hogy az új címke legjobb osztályát, vagyis az A osztályt úgy határozza meg, hogy az lehetőleg üres maradjon a címke bevezetésekor. Az olyan készüléktípusoknál, melyeknél gyors fejlődés várható a jövőben, akár a felső két osztály is üresen hagyható kezdetben, így rendelkezik a keretrendelet.