Mi lesz a világszerte képződött elektronikai hulladékkal?

Erre a kérdésre válaszol a legújabb "Global e-waste monitor 2020" című jelentés, ami az Egyesült Nemzetek Egyeteme (UNU), az ITA és az ISWA közös munkájának eredményeként jelent meg. A riport a világ elektronikai hulladékának és ezen hulladéktípus feldolgozásának alakulásáról ad összefoglaló képet.
Ebből a jelentésből mutatunk néhány fontos adatot.
Az alábbi ábrán látható, hogy a világon, és azon belül az egyes földrészeken mennyi hulladék keletkezett 2019-ben. A teljes éves elektronikai hulladék 53,6 Mt, ami 7,3 kg fejenként a Föld egész lakosságára nézve.
Az ábrán a növekvő fogyasztás fő okait is látod:
� növekvő elkölthető jövedelem
� városiasodás
�iparosodás
Az elektronikai hulladék növekedésének fő okai pedig:
� növekvő fogyasztás
� rövid életciklus
� kevés javítási lehetőség.
infographic2-gem2020.jpg
Egy újabb apró, de fontos részlet a jelentésből: a 2019-ben termelt elektronikai hulladék 17,4%-át (9,3 Mt) sikerült dokumentáltan begyűjteni és szakszerűen újrahasznosítani.
Ennek az újrahasznosítási aránynak a földrészenkénti megoszlása látható ezen az ábrán. Európa igen büszke lehet a 42,5%-os eredményére. �
Az újrahasznosítás során kinyert és visszaforgatott fő értékes nyersanyagok a vas, alumínium és réz.
infographic2-gem2020_2.jpg
Az alábbi infografika jobb oldalán látható az egész világon dokumentáltan feldolgozott elektronikai hulladék mennyisége (17,4%), és az abból kinyert másodlagos nyersanyag értéke. A bal oldali képekről pedig a még nem újrahasznosított mennyiséget (82,6%) és az abban rejlő értékes anyagokat ismerhetjük meg.
infographic2-gem2020_3.jpg
Ha kíváncsi vagy a teljes dokumentumra, angolul itt érhető el:
Értesülj első kézből a mindennapi szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódó hírekről Facebook oldalunkon!