Mezőkovácsházán a vírus miatt továbbra is működik a hulladékok újrahasznosítása?

 

Sokan kíváncsiak rá, vajon szükség volt e valamilyen intézkedésre az egyetlen hazai lámpahulladék feldolgozó üzemben.

A mezőkovácsházi lámpahulladék hasznosító üzem csapata jelenleg még teljes munkaidőben dolgozik. Ha a begyűjtött hulladék mennyisége csökkenni fog, akkor ezt a kritikus időszakot olyan karbantartásokra és hasznos munkákra fogjuk felhasználni, amelyek a szolgáltatásunkat fogják javítani. Továbbra is lámpák és lámpaalkatrészek készülnek a lámpahulladékból kinyert hasznos anyagokból.

uzem_cover.jpg

Hogyan működik a begyűjtés folyamata?

14 ezer lámpahulladék gyűjtőpont és 20 ezer gyűjtőedény van az országban. A begyűjtés folyamatos biztosítása így óriási logisztikai feladat, mert kis mennyiségeket (általában 40-50 kg-ot) kell begyűjteni viszonylag sok partnertől. Naponta 6-10 jármű végzi a begyűjtéseket. A begyűjtés megtervezését egy számítógépes program készíti el, benne egy külön útvonaltervező rendszerrel, ami figyelembe veszi a megrendeléseket, valamint az ugyanarra az útvonalra illeszkedő többi partner címét is, és így állítja össze a napi körfuvartervet. Ez azt jelenti, hogy az összes, rendszerünkben rögzített gyűjtőpont címe 13 útvonal szerint be van sorolva.

Az útvonal tervezésekor a rendszer a rendszámhoz a hulladékelszállítási megrendelések mellé akár 10-20 további címet is hozzáad lehetőségként. Így a tervezett útvonalhoz kézileg is hozzáadhatóak további címek, illetve a diszpécser által az útvonal variálható. Mindez lehetővé teszi egy teljes flotta másnapi, vagy tetszőleges napra történő útvonalának részletes megtervezését.