Vidd magaddal... így lehetsz környezetbarát

A tudatos, környezetbarát mindennapok talán legfontosabb eleme a tervezés, az előre gondolkodás. Ha ügyesen átgondoljuk a napi tennivalókat, és okosan felkészülünk a feladatokra, sok apró lépéssel védhetjük környezetünket.

Mi lehet ennek a felkészülésnek a kulcsa?

Vidd magaddal...

Induláskor szedd össze azokat a dolgokat, amikre szükséged lesz ahhoz, hogy ne csak gondolatban, hanem a gyakorlatban is zöld legyél.

izzok_kosarban.jpg

Ha pl. kiégett egy lámpád, és éppen a világítástechnikai szaküzletbe indulsz, feltétlen vidd magaddal a lecserél, rossz lámpát! Hiszen az új termék vásárlásával egy időben a lámpahulladékot is bedobhatod a boltban található gyűjtőedénybe. Így biztos lehetsz benne, hogy a hulladék szakszerű kezelés során a lehető leghatékonyabb módon újrahasznosul.

Sok más esetben is fontos az előrelátás. Íme néhány példa 2019 környezetbarát kezdeményezéseiből:

  • Vidd magaddal a kulacsod, ha bárhova utazol. Most már akkor is érdemes a saját flaskád bepakolni, ha repülővel indulsz útnak, hiszen a világon elsőként a San Francisco-i repülőtéren betiltották a műanyag PET palackos víz árusítását. Helyette több mint 100 ingyenes víztöltő állomást helyeztek ki, ahol megtöltheted az üresen bevitt saját kulacsot.
  • Vidd magaddal a bevásárlószütyőket, ha élelmiszerboltba indulsz. Ha mégis otthon maradtak a kis vászonszatyrok, egyes üzletekben már fenntartható csomagolást találsz. Franciaországban júliustól nem találhatsz egyszer használatos műanyag zacskókat a szupermarketekben, helyette bio eredetű és házilag komposztálható zacskókat tartanak. Egyes ázsiai országokban terjednek a teljesen lebomló bambusz bevásárlótáskák, egy thaiföldi szupermarketben pedig műanyag helyett növényi levelekbe csomagolják a friss zöldségeket.
  • Vidd magaddal a PET palack hulladékot, ha Rómában tömegközlekedéssel szeretnél utazni. A város 3 metróállomásán olyan jegyautomatákat szereltek fel, amelyekből nem pénzért, hanem műanyag PET palackért lehet metrójegyet vásárolni. Egy jegyhez 30 palack összegyűjtésével lehet hozzájutni.
  • Vidd magaddal a saját evőeszközeidet, ha tudod, hogy ezzel helyettesítheted a felkínált műanyag evőeszközöket. Ha elfelejtetted, még mindig reménykedhetsz, hogy olyan helyen vásárolsz, ahol a műanyag eldobható helyett már ehető, 100 %-ban lebomló, tisztán növényi (vegán) alapanyagokból készülő evőeszközöket kapsz a gyorsétteremben.
  • Vidd magaddal a kiürült tároló flakont, ha drogériába indulsz. Csehországban a Rossmann és DM üzleteiben már tesztelik a mosószer és sampon utántöltő rendszert, ahol az egyszer megvásárolt műanyag flakont újra és újra utántölthetik a vásárlók.

Egy kis előrelátással, tervezéssel rengeteget tehetsz az anyagok körforgásáért és a kevesebb hulladékért!

Forrás: https://impressmagazin.hu/2019-legjobb-hirei/