Modern kültéri világítási megoldások

A világítástechnikai ágazatban lezajló robbanásszerű változások a kültéri világítás terén is új megoldásokat hoznak.

Az egyik újdonság, hogy a kültéri világításban energiafelhasználás szempontjából egyre fontosabb szerepe van a fehér fényű LED-eknek. Az aranysárga nagynyomású nátriumlámpákat mára sok helyen leváltották a fehér fényű LED-ek. Ez a csere több előnnyel is jár: A nyilvánvaló energia-megtakarításon kívül a LED-eknél megválasztható a színhőmérséklet, a fényeloszlás, a fényerősség, a fényhasznosítás. Ezekkel a lehetőségekkel sokkal komfortosabb, magasabb látási teljesítményt tudunk teremteni az utcán is.

tunnel-2020790_640.jpg

Mi jellemzi a kültéri LED fényforrásokat?

A felvett villamosenergia-teljesítményük és a fényáramuk nagyobb, mint a beltéri LED lámpáké.

A kültéri lámpatestek sokkal hosszabban működnek, mint a beltéri, otthoni lámpatestek, tehát itt a hosszú élettartam még fontosabb, mint az otthoni fényforrásoknál. Ebben az esetben inkább 50-, 70-, vagy 100-ezer órás élettartamról beszélünk, míg egy orrhoni fényforrásnál a 15-20-ezer órás élettartam a jellemző.

Közel-Keleten a hidegebb, magasabb színhőmérsékletű fényforrásokat kedvelik, míg az északi területen, a skandináv országokban a melegebbeket. De általános trendként megfigyelhető, hogy folyamatosan fordulunk el a melegebb fényforrások felé. Míg néhány évvel ezelőtt a 4000 kelvines színhőmérséklet volt a jellemző, ma már gyakoribb a 3000 K mindenféle kültéri alkalmazásban.

A kültéri fényforrásoknál is megjelentek a legújabb megoldások: vezérlések, távirányítás, okos (smart) megoldások.

Az intelligens világítás ugyanis kültéren is trend. Ma már egyszerűen megoldható, hogy telefonon keresztül vezéreljük a fényforrásokat. Be lehet programozni előre, hogy az éjszaka bizonyos szakaszában változzon meg a fényerősség, sőt, ma már néha megváltoztatják a színhőmérsékletet is, ezzel környezetbarátabb világítást lehet elérni.

A modern kültéri világítás összekapcsolható más okos rendszerekkel is. Például parkolás-érzékelőkkel, parkolás-menedzsmenttel, elektromos autó töltővel, vagy akár olyan szemetessel, ami érzékeli a telítettséget.

Az újabb és újabb lehetőségek által a kültéri világítás a jövőben az okos város gerinchálózatává válhat.

Kövesd híreinket a világítástechnikai iparágat érintő kérdésekről Facebook oldalunkon is! Kommentáld posztjainkat és oszd meg ismerőseiddel az érdekes információkat!