Te is csökkentheted a fényszennyezést

A nagyvárosokról készült éjszakai fotók igen látványosak. A képeken megjelenő, sötétben világító millió apró pontocska azt jelzi, hogy az élet naplemente után sem áll meg.

A mesterséges fény elterjedésével már nincs akadálya, hogy környezetünket éjjel is fénnyel árasszuk el. Azonban ez a mesterséges környezet nincs harmóniában az élőlények évezredes biológiai és pszichológiai szükségleteivel. A mesterséges világítással együtt a környezetszennyezés egy új formája is megjelent: a fényszennyezés, azaz a fényhasználatnak azt a formája, amikor a mesterséges fény egy része hasznosítás nélkül távozik az égbolt felé.

stars-610670_640.jpg

Biztos te is voltál már olyan nagyvárosban, ahol az égre tekintve szinte alig látni a csillagokat, pedig a sötét éjszakában az égre tekintve legalább 4-7 ezer csillagot láthatnánk.

Akkor nevezünk egy mesterséges fényforrást szennyezőnek, ha fénye nem csak arra a területre irányul, amit meg szeretnénk világítani, hanem azon kívül is, felesleges fénnyel árasztja el környezetét. Különösen káros ez akkor, ha a fény a horizont síkja fölé irányul.

Miért káros a fényszennyezés?

Mert zavarhatja az éjszakai állatok életciklusát, problémákat okozva a táplálékszerzésben, a repülő rovarok és vonuló madarak tájékozódásában.

A hiányzó sötétség az emberi szervezetre is hatással van: felborul néhány hormon termelése, az ember nem tudja kipihenni magát, növekszik a stressz szintje és egyes betegségek kialakulásának lehetősége is.

Az éjszakai közlekedést is veszélyezteti a fényszennyezés, hiszen a káprázó fények megzavarhatják a sofőrt, és ezzel növekszik a balesetek lehetősége.

Mit tehetsz te a fényszennyezés ellen?

Ezekre figyelj oda a kültéri világítás kialakításánál:

  • Ne használj felesleges fényforrásokat
  • Ne használj hideg, kékes fényforrást
  • A lámpák fentről lefelé világítsanak, ne az égbolt felé áramoljon a fény
  • Használj ernyőzött, árnyékolóval ellátott lámpatesteket

 

Jövő héten a környezettudatos világítást segítő megoldásokat mutatunk be itt a blogon. Kövesd Facebook oldalunkat is az új hírekért!