Mivel világítunk 10-15 év múlva?

Vajon hogyan fogunk 10-15 év múlva világítani? Hogyan látja egy szakember a jövőt? - Kérdésünkre Nádas József válaszolt:

10-15 év múlva nagyrészt az élet minden területén a maiakhoz hasonló, de még jobb LED-ekkel fogunk világítani. Az igazi kérdés az, hogy azt követően mivel világítunk majd.

switch-949109_640.jpg

A jelenlegi LED technológia még számottevően fejlődhet a következő egy-másfél évtizedben, de ennek is vannak határai, és a legújabb kísérleti LED-ek már kezdik e határokat ostromolni.

A LED-ek fejlődésének több útja, egymással párhuzamosan elképzelhető.

Egyrészt cél lehet a jelenlegi kék LED+ sárga fénypor technológián alapuló fehér LED-ek élettartamának és megbízhatóságának tökéletesítése az egyre olcsóbb tömegtermelés mellett.

Másrészt, mivel a hatásfok növelése egyre kisebb pénzbeli megtakarítással jár, eljön a LED-et LED-re cserék ideje, ahol a jobb színvisszaadás, a jobban tervezett fényeloszlás, az „okos” rendszerekbe való integrálhatóság legalább annyira fontos vagy fontosabb szempont lesz, mint az egyre kevésbé érzékelhető üzemeltetési költségmegtakarítás.

A harmadik út a fénypor kiváltása jobb hatásfokú módszerre, mely a LED-ek fényhasznosítását jelentősen tovább növelheti. Erre már ma is léteznek módszerek, de a tömegtermelésben a sárga fényporos LED-ek szinte egyeduralkodók.

Hogy hogyan lehet majd fénypor nélkül fehér fényt sugárzó LED-eket olcsó tömegtermeléssel megbízhatóan gyártani és üzemeltetni, valószínűleg a következő mérnök generációnak kell megoldania. Bízunk benne, hogy elég jól fel tudjuk készíteni őket erre a feladatra. :-)