Egy közhasznú, nonprofit társaság könyvelése is különleges feladat

Interjúsorozatunk legújabb részében Pongrácz Zsolttal, az Electro-Coord Magyarország könyvelőjével beszélgetünk.

pongracz_zsolt_crop.jpg

Mióta követi a lámpahulladékkal kapcsolatos gazdasági és pénzügyi folyamatokat?

Megalakulása óta könyvelem az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft-t mint külső könyvelő.

A világítástechnika ágazat rögtön az első évben, 2005 nyarán indult az Electro-Coordban, így az indulása óta követem a lámpahulladékokkal kapcsolatos gazdasági és pénzügyi folyamatokat.

Mennyiben különleges feladat egy környezetvédelemmel foglalkozó nonprofit társaság könyvelése?

Érdekes és különleges feladat. Érdekes, mert napjaink egyik fontos kérdésében, a környezetszennyezés kezelésében próbál meg jó választ adni a társaság működése. Különleges pedig azért, mert nem lehet a hagyományos adózási és számviteli normák szerint könyvelni őket. Több jogszabálynak kell megfelelnie, mint egy hagyományos vállalkozásnak.

Mennyi pénz kell a lámpahulladék begyűjtés és újrahasznosítás működtetéséhez?

A közhasznúsági jelentés tervezete 450 millió Ft-os árbevétellel számol a 2018-as évre. A begyűjtőpontok száma meghaladja a 14 ezret. A begyűjtött és újrahasznosított hulladék mennyisége kb. 600 tonna lesz. Mivel a társaság, mint az a nevéből is következik, közhasznú, ezért nem termel, nem termelhet profitot. Csak annyi bevétele lehet, amennyi a költségeit fedezi.

Az Electro-Coord Magyarország, mint közvetítő szervezet az őt létrehozó, illetve hozzá csatlakozott gyártók és importőrök nevében jár el a lámpahulladék begyűjtés és kezelés tekintetében. A tevékenységet teljes mértékben a gyártók és importőrök finanszírozzák.

Változik az ember szemlélete, ha folyamatában látja egy környezetvédelmi szervezet tevékenységét? 3 gyermekes apukaként Ön hogyan védi a környezetet?

Régebben nem nagyon foglalkoztam a környezetvédelemmel, a szelektív hulladékgyűjtéssel. Az Electro-Coorddal való kapcsolatom során volt szerencsém látni, miért fontos egyrészt az elektronikai hulladék, másrészt a lámpahulladék tudatos gyűjtése, gyűjtőpontra szállítása.

A gyermekeim már beleszülettek a szelektív hulladékgyűjtésbe, és kicsiként szinte játékként fogták fel a lámpahulladékok, elemek bedobálását a gyűjtőedényekbe.