A hulladék körforgásának logisztikája

Az országos hulladékgyűjtő hálózat működése során újra és újra felmerül a logisztika, mint az egyik legfontosabb szervezési feladat. Az Electro-Coord csapatában Szulágyi Krisztina logisztikai menedzser koordinálja ezt a területet. Interjúsorozatunk legújabb részében vele beszélgettünk.

kszulagyi.PNG

Az Electro-Coord gyűjtőhálózata az egész országra kiterjed, Mit jelent ez a gyakorlatban?

A szervezetben mindannyian azon dolgozunk, hogy a világítástechnikai berendezések hulladékká válva egyre nagyobb arányban érkezzenek be a 14 000 gyűjtőpont egyikébe. Ha összeszámoljuk a különböző típusú, aktuálisan forgalomban lévő gyűjtőedényeinket, számuk majdnem eléri a 40 ezret. Van tehát hol tárolni a hulladékkezelésre váró fényforrásokat és lámpatesteket.

Elmeséled röviden, milyen utat tesz meg a lámpahulladék a gyűjtődoboztól az újrahasznosításig?

A fényforrások a gyűjtőpontokról közvetve vagy közvetlenül eljutnak az Avarem Kft. megfelelő telephelyeire, ahol típus szerint szétválogatják őket. A lámpák hulladékáramának nagy részét kitevő egyenes fénycsövek feldolgozása a mezőkovácsházi telephelyükön valósul meg.

A hulladékkezelésen átesett világítástechnikai berendezések anyagai (frakciói) ezt követően jelentős mértékben hasznosulnak, azaz másodlagos ipari nyersanyagként újra termelőüzemekbe kerülnek és részeivé válnak az ott gyártott termékeknek. Ez az a pont, ahol bezárul a körforgásos gazdaság köre.

Természetesen nem minden anyagot lehet és kell hasznosítani, hiszen az egészségre vagy környezetre veszélyes frakciókat csak megfelelően kialakított lerakókban szabad elhelyezni.

Logisztikai menedzserként milyen kihívásokkal szembesülsz a munkád során?

Sok összetett feladatom van, ami jellemzően nem operatív szinten zajlik és nem is csak logisztikát jelent. Sok új feladattal is találkozom, mint például a szoftvertesztelés, vagy az ehhez kapcsolódó helpdesk feladatok.

Fontos számomra, hogy munkám során adatelemzéssel is foglalkozhatok. Üde színfoltot képvisel feladataim között az, amikor a kezeléssel kapcsolatban kell kutatási projektet koordinálnom ( például a EucoLight nevű szervezet kapcsán), vagy cikket írnom valamely minket érintő kérdésben.

Egy ekkora rendszert működtetni nem kis feladat. Szabadidődben ki tudod kapcsolni a folyamatos logisztikát?

Szabadidőm nem sok van, ekkor igyekszem sportolni, mostanában például terepfutni vagy jógázni, illetve kiélni művészi hajlamaimat is, mondjuk amatőr fotózással.

Természettudományos diplomám miatt a természet szeretete és tisztelete alapvető számomra, ezért ha tehetem, járom az erdőt, mezőt. Végül, de nem utolsó sorban mindig szakítok időt egy kis önfejlesztésre is, hiszen ez napjaiban alapkövetelmény, bármivel is foglalkozzunk és bárkik is legyünk.