Így utazik a szelektált lámpahulladékod

A lámpahulladékok ingyenes begyűjtése során a felhasználóknak csak annyit kell tenniük, hogy a kidobásra szánt izzókat, lámpákat eljuttassák a legközelebbi gyűjtőhelyre. Onnan a hulladék az ország egész területéről teherautókkal folytatja útját a feldolgozóüzemig.

Domonkos Zoltán gépkocsivezető már 8 éve oszlopos tagja az Electro-Coord országos begyűjtő hálózatának. Felkerestük, hogy meséljen nekünk erről a munkáról.

domonkos_zoltan_20180911_063621_2025.jpeg

Hogyan kell elképzelnünk a lámpahulladékok begyűjtését? Mekkora területet jár be nap mint nap?

A következő napi címeket az előző napon kinyomtatva kapom meg. A körjáratok egy meghatározott földrajzi területre, koncentráltan vannak összerakva. Ezek lehetnek budapesti vagy vidéki címek. Egy-egy ilyen út alkalmával a teherautó mindig meg is telik, és az esetek többségében a begyűjtött hulladék másnap reggel kerül kirakásra a sóskúti telephelyen.

Mindig ugyanazt a gépkocsit vezeti?

Egy 7.5 tonnás emelőhátfalas teherautóval végzem a begyűjtést. A hulladék izzókat a hulladék termelői szabványosított karton begyűjtő dobozokban gyűjtik, majd a dobozokat raklapokra helyezik őket és átpántolják azokat. A hulladék begyűjtésre használunk még szintén szabványosított fémládákat és úgynevezett rungen-palettát, melyekre a fénycsövek közvetlenül rárakhatóak. Az így megrakott raklapokat, teli ládákat és rungen-palettákat kézi raklapemelővel, békával húzom fel a teherautó emelőhátfalára majd annak platójára.

Milyen változásokat tapasztalt az elmúlt években a begyűjtés során?

Tapasztalatom szerint a hulladék leadó partnerek száma évről évre nő. A hulladék mennyisége is folyamatosan növekszik. Tipikusan egy villamossági üzletből 1-2 doboz fényforrás hulladékot, egy szolárium nagykereskedésből 3 teli ládát és 4-5 raklap szolárium csövet, a villamossági elektronikai nagykereskedésekből 2 láda és 1 raklapnyi fényforrás hulladékot szoktam elhozni. Változó az, hogy milyen egyéb hulladékot, pl. elemet, akkumulátort vagy egyszerűen csak üvegpalackot rejtenek a mi hulladékgyűjtő edényeink.  Az általános trend az, hogy csökken az idegen hulladékok mennyisége, az emberek kevésbe keverik össze a külön-külön gyűjtendő hulladékokat.

Aki a környezetvédelem területén dolgozik, általában a magánéletben is természetbarát. Önnek is van olyan hobbija, ami a természethez köti?

Igen, van egy télikertem, melyet saját kezűleg építettünk a feleségemmel. Mindketten nagyon szeretjük a természetet, a növényeket. Mondhatnám, ez a hobbink. Idén kialakítottunk a kertben egy kisebb tavat is, melybe szintén növényeket és halakat telepítettünk. Nekünk az a kikapcsolódás és a pihenés, ha a nap végén a kertbe kiülünk.

Burgmann Nóra