Hallgasd vissza és legyél te is a világításban mindig környezettudatos

2018-ban új sorozat indult a Trend Fm Délutáni Monitorjában. A „Mindig környezettudatosan” rovat témája a környezettudatos, emberközpontú világítás és a fényforrás hulladékok szakszerű kezelése volt.

A sorozat lezárása alkalmából kerestük meg Érczfalvi Andrást, a műsor szerkesztőjét, műsorvezetőjét, hogy beszéljen nekünk a műsor készítése során szerzett tapasztalatairól.

erczfalvi.png

Gyakori, hogy a Trend Fm-en környezetvédelmi témáról beszélgetnek?

A TREND FM (régi nevén Gazdasági Rádió) gazdasági és kulturális tematikájába gyakran kerülnek a zöld gondolatot és gyakorlatot bemutató beszélgetések. A mostani sorozatot megelőzte a Világítástechnikai Társasággal közösen szerkesztett „Fényforrás” rovatunk, ennek a műsorfolyamnak a révén ismerkedtem meg az Electro-Coord tevékenységével és Kovács Béla ügyvezetővel is.

A közös gondolkodás eredménye lett a „Mindig Környezettudatosan” sorozat a TREND FM délutáni műsorsávjában.

A sorozat különlegessége, hogy a világítástechnikai ágazat szinte minden területének képviselőjével beszélgetett. Mely szakmák képviselőit látta vendégül?

Voltak nálunk tervezők, gyártók, fényforrásokat felhasználó cégek, környezetvédelmi szakemberek. Beszéltünk az újrahasznosításról, a körforgásos gazdaságról, az energiatudatosságról és energiatakarékosságról, valamint többek között a humánközpontú világításról is.

Szerencsére ezek az értékes beszélgetések visszahallgathatók, így aki a jövőben szeretné részleteiben megismerni ezt a témát, az Electro-Coord honlapján megtalálja az interjúkat.

A műsorban elmondta, hogy korábban is részt vett már a Világítástechnikai Társaság és az Electro-Coord sajtóeseményein, így valószínűleg sok elhangzott információ már nem volt újdonság. Volt még mit tanulnia a környezettudatos világításról?

Szerintem nagyon fontos, hogy az újságíró megfelelő alázattal közelítsen minden téma és terület felé. Talán emiatt és Nagy János illetve Kovács Béla baráti segítsége révén számtalan új megközelítés, tény és adat került elém, így sikerült a stúdióba meghívott kiváló szakemberek tudását közvetítenünk a nyilvánosság felé.

Milyen visszajelzések érkeztek a hallgatóktól?

A visszajelzések is nagyon fontosak, az újságíró nyilván ebből is táplálkozik. De ugyanilyen fontos az a szándék, hogy akár visszajelzés nélkül, de sikerüljön a hallgatót új információk, tények birtokába juttatni. Ezzel is segítve a közös, felelősségteljes gondolkodást és cselekvést…. :-)

Úgy gondolom, a sorozat tökéletesen elérte ezt a célját.

Burgmann Nóra